Ekonomi, Nyheter

USA:s representanthus röstar om tuffare sanktioner mot Iran

Denna vecka ska USA: s representanthus rösta om tuffare straffåtgärder mot Iran som syftar till att pressa iranska regimens oljeexport till en rännil.

Representanthuset där republikanerna har en majoritet ska på onsdagen rösta för ett nytt lagförslag som syftar till att minska Irans oljeexport med ytterligare 1 miljon fat per dag inom ett år, rapporterade Reuters i söndags.

Förslaget förväntas passera representanthuset utan större hinder men blir inte lag eftersom senaten förrän senaten antar sin version av lagstiftningsförslag. Senatens bankkommitté skulle kunna överväga och anta sin version av lagförslaget i september. Därefter skulle det nya förslaget kunna tas upp i senaten för en omröstning.

Representanthusets agerande markerar en spricka mellan lagstiftare i kongressen och en del i Obamas administration.

De senaste veckorna har några utrikespolitiska analytiker hävdat att den tillträdande presidenten Hassan Rohani är mer moderat än avgående presidenten Mahmoud Ahmadinejad. De menar att han mer sannolikt kommer att vara mer öppen för att förhandla med USA och andra västmakter i syfte att uppnå en fredlig avveckling av Irans kärnteknikprogram.

Obamas administration agerade i förra veckan att delvis lätta på sanktionerna mot Iran, där prästmannen Hassan Rohani, som beskrivs som ”en mer moderat ledare”, tog över presidentposten i förra månaden.

Men ledamöterna i representanthusets utrikesutskott avfärdade möjligheterna till förändringar i och med en ny president i Iran eftersom prästerskapets högsta andlige ledare Khamenei har sista ordet om landets nukleära politik.