Nyheter

Snowden får inbjudan till att besöka Iran

En iransk organisation har bjudit in Edward Snowden till att besöka Iran, rapporterar Washington Post (WP) på onsdagen. Inbjudan till Snowden ska enligt den amerikanska tidningen ha kommit samma dag som han fick tillåtelse att lämna transithallen på Sjeremetjevos internationella flygplats i Moskva och officiellt resa in i Ryssland.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars, rapporterar under onsdagen att en iransk ”icke-statlig organisation” vid namnet Justice-Seekers Without Borders (Rättvisesökarna utan Gränser) har skrivit ett brev till Snowden och bett honom komma till Iran och ”utveckla” all information som han har om USA:s spionage mot landet.

”Eftersom en av USA:s olagliga handlingar som du avslöjade var att spionera på de iranska medborgarna, bjuder vi dig att besöka Iran och i detalj utveckla den amerikanska regeringens åtgärder i detta avseende”, tillägger brevet enligt WP:s rapport från onsdagen.

Icke-statliga organisationer (NGOs) i Iran är oftast knutna till iranska regimen och får existera och bedriva verksamhet så länge de har makthavarnas godkännande. Iranska regimen i sin tur utnyttjar dessa organisationer, oftast på den internationella arenan, för att sprida propaganda mot regimkritiker och oppositionsgrupper, utmåla prästerskapet som ett offer för västerländska aggressioner samt avancera sin egen illasinnade agenda och politik.
De ryska nyhetsbyråerna Interfax och Ria Novosti rapporterade under onsdagen att Snowden ska ha fått ett dokument från ryska migrationsverket som gör att han kan lämna transithallen på Sjeremetievos internationella flygplats och vistas på ryskt territorium. Men Edward Snowdens advokat Anatolij Kutjerena dementerade uppgifterna på onsdagseftermiddag och sade att hans klient inte hade fått något sådant dokument.

Anatolij Kutjerena tillade att hans klient avser att stanna i transitområdet tills vidare.

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden kom till Moskva från Hong Kong den 23 juni och har sedan dess inte kunnat lämna flygplatsen eftersom hans pass har dragits in av USA.

Snowden är på flykt från USA där han bland annat misstänks för spioneri efter att ha läckt uppgifter från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA om landets hemliga övervakning på internet.