Ekonomi, Nyheter

Regimens egna siffror visar att Irans inflation uppgick till 45% i juni

Irans inflation har under senaste månaden skjutit i höjden och uppgick till 45 procent i juni i år enligt [regimens] officiella siffror, rapporterar Reuters på torsdagen.

Därmed ökar trycket på iranska hushåll ytterligare vilka redan är under stor press på grund av avsaknad av en ansvarsfull ekonomisk politik under tre decennier med prästerskapet vid makten.

Regimens paramilitära styrka, Revolutionsgardet, kontrollerar idag en betydande del av Irans ekonomi samtidigt som landets ”privatsektor” måste hålla det religiösa etablissemanget och makteliten om ryggen.

Den höga inflationen, som förvärras delvis utav internationella sanktioner till följd av regimens kompromisslösa attityd när det gäller att lätta omvärldens oro över dess misstänksamma kärnteknikprogram, är en indikation på att det behövs strukturella förändringar för att reparera Irans  ruinerade ekonomi.

Priserna i landet ökade med 45 procent i månaden fram till 21 juni jämfört med samma månad ett år tidigare. De har ökat kraftigt sedan den 21 maj i år då inflationen i månaden låg på 41.7 procent. Officiella siffror visar att priserna har ökat med 25 procent i motsvarande beräkning för förra året, skriver Reuters med hänvisning till regimens officiella siffror.

”Centralbanken har tillkännagivit prisindexet för varor och konsumenttjänster för Khordad-månaden i år (månad i persiska kalendern som avslutades den 21 juni) … [och] inflationstakten nådde 45,1 procent”, rapporterade regimens nyhetsbyrå Mehr sent på onsdagen.

Iranska regimens centralbank meddelade tidigare denna månad att den genomsnittliga inflationen för den senaste 12-månadsperioden till och med 21 juni var 35,9 procent.

Den höga inflationen har resulterat i flerfaldiga prisökningar på baslivsmedel och bränsle. Dessutom har möjligheterna att hitta ett jobb blivit allt svårare på grund av kraftigt sjunkande produktivitet och fallande investeringar.

Oberoende analytiker säger att de officiella siffrorna inte visar den verkliga bilden och vissa analytiker uppskattar den faktiska inflationen till att vara minst dubbel så hög som de officiella siffrorna visar, rapporterar Reuters.