Nyheter

USA, Israel inte välkommen till nya presidenten inauguration

Iranska regimens utrikesdepartement meddelade på tisdagen att USA och Israel inte har bjudits in för att närvara vid installationsceremonin för landets tillträdande president den fjärde augusti, rapporterar Associated Press (AP) från Irans huvudstad, Teheran.

Talesman för regimens UD, Abbas Araghchi, sade under en presskonferens på tisdagen att ledare från alla andra länder, däribland Storbritannien, hade bjudits in för att delta i Hassan Rohanis inauguration.

Araghchi sade i söndags att alla världens ledare hade bjudits in till installationsceremonin utan att ge ytterligare detaljer. Men hans kommentarer under tisdagen klargör dock att USA:s ledare inte är välkomna. Iranska regimen har vägrat erkänna Israel sedan prästerskapet usurperade makten i Iran efter den folkliga demokratiska revolutionen i 1979.

Rohani har under sin presidentvalskampanj utlovat att följa en ”moderations väg”. Han har dessutom lovat större öppenhet över landets kärnteknikprogram, vilket har varit den centrala dispyten i konflikten mellan iranska regimen och västvärlden.

Rohani utropades som vinnare i prästerskapets presidentval den 14 juni. Han kommer att ersätta den avgående presidenten Mahmoud Ahmadinejad efter installationsceremonin den fjärde augusti.