Nyheter

Iranska regimen fördömer EU:s svartlistning av Hizbollah

Iran fördömer EU för dess beslut att svartlista Hizbollahs väpnade gren som en terroristorganisation och anklagar unionen för att agera i Israels intressen, rapporterar iranska regimens medier på tisdagen.

Hizbollah bildades av militanta shiamuslimer i den syriska huvudstaden Damaskus år 1982 med pengar från Iran och har fått Teheranregimens moraliska, ekonomiska och militära stöd sedan starten. Både Iran och den libanesiska shiitiska milisgruppen Hizbollah är svurna fiender till Israel.

Iran ”fördömer starkt [EU:s] beslut … och anser att [det] är i linje med den sionistiska regimens illegitima intressen”, sade iranska regimens utrikesminister Ali Akbar Salehi.

”På grund av brist på korrekt bedömning av den regionala krisen tog Europeiska unionen detta felaktiga beslut … som är mot det libanesiska folket, eftersom Hizbollah har skapat ett legitimt försvar mot sionisternas aggressioner ”, tillade Salehi.

Hizbollah har tillsammans med iranska regimen varit ståndaktiga allierade till Assadregimen under hela konflikten i Syrien som nu går in på sitt tredje år. Båda har stött Assadregimen militärt när den försöker kväsa ett folkligt uppror som idag eskalerat till ett inbördeskrig.

På måndagen bestämde EU:s utrikesministrar att föra upp Hizbollahs militära gren på EU:s lista över utländska terroristorganisationer, ett drag som milisgruppen kritiserade som aggressivt och orättvist.

För att få det nödvändiga godkännandet från EU:s samtliga 28 medlemsländer hade utrikesministrarna att övervinna reservationer bland vissa medlemsländer vilka menade att beslutet skulle destabilisera Libanon ytterligare eftersom milisgruppen Hizbollah spelar en viktig roll i libanesisk politik och har dominerat landets regering sedan 2011.

EU kommer trots beslutet att behålla fullständiga politiska och ekonomiska förbindelser med Libanon i en svår balansgång.

Hizbollahs militära gren anklagades för en dödlig terroristattack mot israeliska turister i Bulgarien i förra året. Fem israeliska turister och en bulgarisk busschaufför dödades i denna bombattack mot en buss i Bulgarien. Tidigare i år dömdes en svensk Hizbollahmedlem till fängelse för förberedelser till terrordåd mot israeliska intressen och turister på Cypern.

Hizbollah förnekar dock all delaktighet i dåden.