Nyheter

Iran motsätter sig fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina

Iran motsätter sig den USA-medierad återupptagande av fredssamtalen mellan Israel och palestinierna, meddelade Iran på söndag.

Teheran ”tillsammans med palestinska grupper uttrycker sitt motstånd mot den föreslagna planen ,” sade utrikesdepartementets talesman Abbas Araqchi.

Israel kommer aldrig att dra sig tillbaka från de ockuperade områdena sade han.

”Tidigare erfarenheter visar att den ockuperande sionistiska regimen är i grunden inte beredd att betala priset för fred eftersom krigshetsande och ockupation ligger i dess natur” tillade Araghci.

USA:s utrikesminister John Kerry sade i fredags att han skapat en grund för att återuppta fredsförhandlingarna i Mellanöstern som har stått stilla i tre år.

Palestinske presidenten Mahmud Abbas har upprepade gånger betonat att hans krav på en frysning av israeliska bosättningar och frisläppandet av fångar som Israel måste uppfyllas innan samtalen kan återupptas.

Israel vägrar stoppa bygget av bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem, eller att ha de gränser som fanns före 1967 som utgångspunkt för samtalen men har gått med på att släppa palestinska fångar.

Den Iran-stödda islamistiska rörelsen Hamas, motsätter sig förhandlingar och sade att Abbas saknar legitimitet att förhandla för det palestinska folket.

Iran utesluter en tvåstatslösning och har sin egen vision om hur man ska lösa den sex-tio år gamla konflikten mellan Israel och palestinierna.