Nyheter

Irans nya president: Israels hot om militärt angrepp är skrattretande

Iranska regimens nya president Hassan Rohani sade på onsdagen att premiärminister, Benjamin Netanyahus påstående om att Iran håller på att närma sig Israels ”röda linje” för landets kärnvapenprogram var skrattretande.

Rohani förlöjligade samtidigt den judiska statens förmåga att slå till militärt mot iranska regimens kärnanläggningar. ”Det har varit mycket snack om att detta alternativ är på bordet”, sade Rouhani, med hänvisning till Israels förtäckta hot om att utnyttja ett militärt alternativ för att stoppa iranska regimens kärnvapenprogram.

”Du skrattar när du hör hoten … vem är sionisterna [regimens benämning för israeler] att hota oss”, sade Rohani i ett tal inför veteraner från Iran-Irak-kriget som pågick mellan åren 1980 till 1988.

Rohani som tillträder presidentposten i början av augusti har i sina tal antytt att Iran ska inta en mindre konfronterande inställning i förhandlingarna med de sex världsmakterna över Teherans kärnteknikprogram.

Hans uttalande kommer samtidigt som att alla experter är överens om att det inte är Irans president utan landets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, som bestämmer över regimens kärnteknikprogram och utrikespolitik.

Den nya presidentens uttalande bör ses som en politisk skenmanöver från prästerskapets regim för att vilseledda omvärlden till att tro att Iran nu är redo att avvika från den nuvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejads aggressiva ställning mot västvärlden och mot Israel som han sade borde utplånas från kartan.

Iranska regimen hoppas på att Rohanis uttalande om ett mer ”samarbetsvilligt” Iran ska övertyga västerländska diplomater och regeringar om att en diplomatisk kompromiss genom förhandlingar fortfarande är möjligt. Men regimens verkliga mål är att köpa tid för att kunna avancera sitt olagliga kärnvapenprogram och lura västvärlden, i synnerhet USA och EU, till att lätta på de nuvarande sanktionerna i hopp om att hålla möjligheterna till en politik lösning på regimen kärnteknikprogram vid liv.