Folkliga protester, Nyheter

Två arresterade i Iran för förolämpning av statstjänstemän på Facebook

Iranska regimens säkerhetsorgan har arresterat två personer anklagade för att ha ”förolämpat regeringstjänstemän” på Facebook, rapporterar regimens egna medier tidigare i veckan.

Iranska regimens cyberpolis skröt för de egna medier att myndigheterna hade kunnat ”identifiera, gripa och förhöra” paret som en del i myndigheternas krafttag för ett ”säkrare” internet.

Seyed Ali Mirahmadi, chef för cyberpolisen i Semnan-provinsen sade att ”polisen hittade en Facebook-sida med bilder som förolämpade regeringstjänstemän.”

”Sidan ägdes av en 45-årig man och en 35-årig kvinna som identifierades. Tack vare våra insatser i städerna Semnan och Mehdishahr kunde de två gripas, förhöras och överlämnas till rättsväsendet”, sade polischefen i tisdags i samband med tillkännagivandet av tillslagen.

Mirahmadi sade vidare att ”cyberpolisens viktigaste uppgift är att öka säkerhetsatmosfären på nätet genom kontinuerliga kontroller.” Han passade på att varna andra internetanvändare för att respektera nätets regler och ”försäkrade” allmänheten om att ”cyberpolisen har full kontroll över vad som händer i cyberrymden.”

Sedan valet i juni har iranska regimen trappat upp sina insatser riktade mot att kontrollera medborgarnas aktiviteter på nätet. De repressiva åtgärderna sträcker sig från arrestering av alla som kritiserar regimen på nätet till räder mot personer som säljer mjukvara som hjälper internetanvändare i landet att kringgå regimens filtrering och internetcensur.

Tidigare i veckan sade regimens kommunikationsminister att varje medborgare i landet skulle tilldelas en officiell statlig e-postadress som slutar på ”mail.post.ir” i syfte att ”främja ömsesidig interaktion och kommunikation mellan regeringen och folket”.

FFFI kunde rapportera på tisdagen att iranska regimen har kommit över amerikansk teknologi som ger den möjlighet att kartlägga och övervaka medborgarnas internetanvändning och därigenom förfölja oliktänkande, regimkritiker och vanliga användare i landet som läser utländska nyhetssidor eller besöker oppositionens hemsidor.