Nyheter

Iran lanserar nationell e-posttjänst

Iranska regimen har lanserat en egen nationell e-posttjänst, rapporterar Irans statliga tv i helgen.

Rapporten citerade regimens informations- och kommunikationsminister, Mohammad Hassan Nami, som sade att det är lokala experter som hade skapat den nya e-posttjänstens programvara.

Rapporten tillade vidare att varje iranier ska tilldelas en egen e-postadress och att landets postmyndighet kommer att ansvara för den nya e-posttjänsten.

Iranska regimen har i flera år pratat om att skaffa en egen e-posttjänst för landet. Samtidigt har myndigheterna med jämna mellanrum stoppat befolkningens tillgång till internettjänster som Gmail, Yahoo och Skype, särskilt när de fruktar folkliga protester i samband med högtider, firande av viktiga årsdagar eller ”allmänna val”.

Prästerskapet har dessutom blockerat virtuella privata nätverk, så kallade VPN, som ger vanliga iranier en möjlighet att komma runt regimens hårda censur och få fritt tillgång till internet och komma åt förbjudna webbplatser knutna till oppositionen.