Kultur, Nyheter

Dömd iransk filmskapare blir hedersmedlem i Oscarsakademin

Den hyllade iranske filmskaparen Jafar Panahi har tackat ja till att bli hedersmedlem i Oscarsakademin.

oskar
Jafar Panahi blir hedersmedlem i Oscarsakademin

Panahi var bland 276 personligheter inom filmindustrin som erbjuds medlemskap i akademien den 28 juni.

Den hyllade regissören av ”Den vita Ballongen” (The White Balloon) dömdes 2010 till sex års fängelse anklagad för att utan tillstånd ha gjort en film om oppositionens demonstrationer samt för anstiftan till regimkritiska protester. Panahi fick även yrkesförbud och han får inte lämna Iran på 20 år enligt domen mot honom.

Jag vill uppriktigt tacka medlemmarna i ”Academy of Arts Motion Picture and Sciences” för inbjudan att gå med i deras organisation. Jag är särskilt tacksam mot Michael Moore och den dokumentära grenen [av filmindustrin] för att ha nominerat mig, skrev han i sitt uttalande i samband med normeringens offentliggörande.

”Det är en ära för mig att delta i en sådan prestigefyll organisation och jag är stolt över att acceptera inbjudan på uppdrag av den stora familjen av iranska filmskapare, som ihärdigt har representerat det bästa av iransk konst och kultur trots alla begränsningar mot dem. … Jag förstår att det här medlemskapet ger mig chansen att se några av de bästa filmerna varje år och rösta på deras meriter. Att se internationella kollegors verk är för någon i min situation, som förbjudits från att göra filmer, en möjlighet som jag ska vårda djupt. Om jag har förbjudits att göra film i tjugo år, kan jag åtminstone dela glädjen i filmskapandet på ett ställföreträdande sätt”, skriver Panahi vidare i sitt uttalande som publicerats av dokumentärfilmaren, Micheal Moore.