Mänskliga Rättigheter, Nyheter

28 nya avrättningar i Iran

Vågen av avrättningar fortsätter i Iran samtidigt som prästerskapets nya president, Hassan Rohani, fortsätter att upprepa sina löften om framtida reformer.

Idag söndag den sjunde juli avrättade regimen fem personer i ett fängelse i staden Ghazvin, rapporterar revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

Enligt uppgifter till Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) från människorättsaktivister i landet har iranska regimen avrättat ytterligare 11 personer, däribland fem kvinnor i staden Zahedans centrala fängelse i lördags. Fyra av de avrättade identifierades som Hamid Najafi, Naser Naghei, Vahid Rigi och Rasoul Khoroj.

Samma dag tillkännagav prästerskapets domstolsväsende i staden Arbil i ett meddelande att tre fångar har avrättats i stadens fängelse.

Därtill rapporterar regimens egna medier att nio personer har avrättats genom hängning i Vakilabad fängelset i staden Mashhad i nordöstra Iran, den andra juli.

FFFI rapporterade den fjärde juli om att prästerskapet hade genomfört 31 avrättningar i Iran under endast tre dagar, från måndagen den första juli till torsdagen den fjärde juli.

Därmed har 72 personer avrättats i Iran sedan presidentvalet i landet den 14 juni.

NCRI fördömer

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) fördömer i ett uttalande den nya vågen av avrättningar i Iran.

NCRI:s valda-president Maryam Rajavi uppmanar i uttalandet världssamfundet, i synnerhet FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och FN:s generalsekreterare, att vidta skyndsamma åtgärder mot de grymma och systematiska människorättskränkningarna i Iran, särskilt den oroväckande ökningen av antalet avrättningar under den senaste månaden.