Nyheter

USA bjuder Iran till samtal i det tysta

intervjun som mystiskt nog togs ner strax efter publiceringen av revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars News,
intervjun som mystiskt nog togs ner strax efter publiceringen av revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars News,

Amerikanska utrikesdepartementet har i det tysta erbjudit sig att inleda bilaterala samtal med Iran som bygger på ”ömsesidig respekt”, rapporterar journalisten Lisa Daftari på Foxnews.com på torsdagen och hänvisar till en intervju som en amerikansk diplomat gav till iranska regimens medier.

I intervjun som mystiskt nog togs ner strax efter publiceringen av revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars News, säger amerikanska utrikesdepartementets talesman Alan Eyre att Obama-administrationen ”är redo för samtal med Iran”, skriver Fox News vidare.

Eyre tillägger i intervjun att samtalen kan vara en-mot-en eller genom den så kallade P5+1-gruppen, FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmarna plus Tyskland.

Trots att Fars News tog ner intervjun har Eyre publicerat den cachade versionen på sin Facebook-sida. Dessutom har flera persiskspråkiga nyhetssidor publicerat texten till intervjun och en tjänsteman från amerikanska utrikesdepartementet bekräftade för Fox News att Eyres olivkvist har räckts officiellt.

”Vi hoppas att den iranska regeringen ska engagera sig i sakfrågan med internationella samfundet för att nå en diplomatisk lösning på Irans kärnteknikprogram,” sade tjänstemannen, anonymt till Fox News och tillade ”vi och våra internationella partners förblir redo att engagera oss direkt med den iranska regeringen”.

Den utsträckta handen och officiella inbjudan till direkta samtal med prästerskapet kommer en dag efter att USA införde nya straffåtgärder mot iranska regimen som riktar sig mot Irans guldhandel, fordonssektor och sjöfartsindustri.

Målet med de nya hårdare sanktionerna är att strama åt iranska regimens tillgång till hårdvaluta för att begränsa finansieringen av dess kärnteknikprogram.

Men trots en snabbt försämrad iransk ekonomin lamslagen av långtids ekonomisk misskötsel förvärrad av sanktioner och internationell isolering upprätthåller prästerskapet ett dyrt kärnteknikprogram som man påstår är för fredliga ändamål.

Eyre nämnde även det nyligen genomförda ”presidentvalet i Iran” och uppmanade i sin intervju tillträdande presidenten Hassan Rohani att ”uppfylla sina vallöften” och främja iraniers individuella frihet.

Beträffande prästerskapets kärnteknikprogram, som idag står i centrum för västerländska oron när det gäller iranska regimen, föreslog Eyre att Teheran ”mildrar världssamfundets farhågor beträffande spridning” så att internationella sanktioner kan hävas.

Tjänstemannen för utrikesdepartementet som pratade med Fox News vill inte kommentera hur intervjun hade arrangerats eller vem som hade tagit initiativet. Men klart är att intervjun genomfördes endast några veckor efter att Rohani valdes till att ersätta nuvarande hårdföra presidenten Mahmoud Ahmadinejad, skriver Lisa Daftari för Foxnews.com.

Rohani tillträder presidentposten i början av augusti. Alla beslut kring Irans utrikespolitik och landets kärnteknikprogram fattas i slutändan av prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei.