Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen medger massarresteringar efter presidentvalet

Iranska regimens statliga säkerhetsorgan medgav igår att det har arresterat flera ungdomar den 18 juni, fyra dagar efter det så kallade presidentvalet i landet, i samband med firandet av Irans avancemang till fotbolls-VM 2014 i Brasilien.

Firandet av iranska fotbollslandslagets framgångar omvandlades snabbt till folkliga regimkritiska protester genom att folket och i synnerhet ungdomarna skanderade slagord mot prästerskapets envälde.

Befälhavare för statliga säkerhetsstyrkor, brigadgeneral Ahmadi Moqaddam, erkände under en intervju med regimens egna medier att individer hade gripits.

Han hävdade dock att ”underrättelsetjänsten och säkerhetsorganen var tvungna att ingripa i allvarliga fall där man arresterade individer som försökte bryta mot lagen och överlämnade dem till rättsväsendet.”

Den 15 juni deltog tusentals ungdomar i flera demonstrationer i olika distrikt i Teheran och skanderade ”Ahmadinejad stick, stick”, ”Iran, Iran”, och ”Ned med diktatorn.”

Andra städer i Iran var också scen för folkliga protester mot prästerskapets envälde i samband med firandet av fotbollslandslagets framgångar.