Ekonomi, Nyheter

Iran importerar missil-raffinerad metall från Tyskland och Frankrike

Iran importerar högraffinerad aluminiumoxid från flera europeiska länder, däribland Tyskland och Frankrike genom att utnyttja ett kryphål i västerländska sanktioner, rapporterar Reuters på tisdag.

Västerländska sanktioner som har införts mot Iran över dess omtvistade kärnenergiprogram har drabbat många sektorer av ekonomin, inklusive stål och andra metaller, där det är starkt beroende av import.

Den raffinerade malmen har exkluderats från EU-sanktioner, men USA:s skärpta sanktioner, som trätt i kraft den 1 juli, försöker stänga kryphålet. Enligt det amerikanska finansdepartementet kommer de senaste åtgärderna omfatta ”råa eller halvfabrikat metaller” som innehåller aluminium.

”Efter den 1 juli kommer nya sanktioner svartlista metallhandel med Iran, inklusive aluminium, kol, stål, guld, silver och platina, och bör innehålla aluminiumoxid,” sade Mark Dubowitz, som har biträtt president Barack Obamas administration och amerikanska lagstiftare om sanktioner .

Aluminiumoxid är en förfinad version av råmalm bauxit. Den används normalt för att göra aluminium, men i dess höga renhet eller ”kemiskt ren” form, har det icke-metall applikationer som har användning i känsliga militära användningsområden.

Information från Global Services Trade visade att mellan januari 2012 och mars 2013, hade cirka 4 000 ton aluminiumoxid sålts till Iran främst från Tyskland och Frankrike, men även från Slovenien, Italien, Ungern och Belgien.