Ekonomi, Nyheter

Demokrater och Republikaner kräver tuffare åtgärder mot Iran

Samtliga ledamöter i amerikanska representanthusets utrikesutskott utom en undertecknade på måndagen ett brev till USA:s president Barack Obama där man efterlyste ett ökat tryck på den Islamiska republiken, rapporterar Washington Times (WT) på sin nätupplaga.

Initiativet visar det partiöverskridande stödet hos amerikanska lagstiftare för att hejda hotet från ett kärnvapenbeväpnat Iran, tillägger WT.

”Vårt diplomatiska mål måste vara att nå en förhandlingslösning i vilken Iran går med på att bevisligen avveckla sitt kärnvapenprogram. … För att detta resultat skall kunna bli förverkligat, måste Iran stå inför allt hårdare press”, säger brevet som är undertecknat av utskottets samtliga republikaner och alla demokrater utom Eni F.H. Faleomavaega, demokrat från Amerikanska Samoa

Ledamöterna pekade på iranska regimens dramatiska utökning av sitt kärnteknik program med installering av nya avancerade centrifuger för urananrikning och ett fortsatt byggandet av en tungvattenreaktor som kommer att tillåta Iran tillverka kärnvapen från plutonium och skrev att ”vår diplomati och sanktions strategier måste återspegla dessa farliga realiteter.”

De senaste veckorna har några utrikespolitiska analytiker hävdat att tillträdande presidenten Hassan Rohani är mer moderat än avgående president Mahmoud Ahmadinejad och därför kommer han mer sannolikt vara öppen för att förhandla med USA och andra västmakter i syfte att uppnå en fredlig avveckling av Irans kärnenergiprogram, skriver WT.

Men ledamöterna i representanthusets utrikesutskott avfärdade möjligheterna till förändringar i och med en ny president i Iran.

”Val i Iran har tyvärr inte bidragit med något som tyder på en omsvängning av Irans strävan efter ett kärnvapenkapacitet”, skrev ledamöterna i brevet till Obama och tillägger ”den tillträdande presidenten Rohani, som var Irans chefförhandlare i kärntekniksamtalen under en tid då landets olagliga program pågick, visade sitt stöd för Irans kärntekniska ambitioner i hans första presskonferens efter valet.”

”Sannerligen, verkar hans kärnteknikpolitik inte vara moderat, vilket innebär en fortsättning av den politik som har kategoriskt motsatte sig det internationella samfundet … Dessutom vilar besluten om Irans kärnvapenprogram och utrikespolitik huvudsakligen i händerna på Irans högsta andlige ledare Khamenei. … Khamenei upprepade nyligen sin åsikt om att Iran inte har någon anledning att normalisera förbindelserna med USA”, skrev ledamöterna till Obama.

Representanthusets utrikesutskott berömde Vita huset för att ha utfärdat en verkställande order i förra månaden som expanderar de nuvarande straffåtgärderna mot Iran och som siktar på landets fordonsindustri och banksektor.

Ledamöterna tillade dock att det skulle vara klokt av Obama att ”öka trycket på Iran under de kommande dagarna.”

”En extra positiv åtgärd skulle vara att utvidga de sektorbaserade straffåtgärderna till att även omfatta Irans gruv-, verkstads-, och byggsektor”, skrev lagstiftarna och tillade ”vi planerar att förstärka sanktionerna med ytterligare lagstiftning som redan godkänts enhälligt av utrikesutskottet och nu går genom representanthuset.”