Ekonomi, Nyheter

USA: Världen klarar sig utan olja från Iran

En högt uppsatt amerikansk energitjänsteman sade på måndagen att världens oljemarknad skulle klara ytterligare nedskärningar i Irans oljeexport.

USA:s energiminister Ernest Moniz sade att den växande amerikanska och irakiska oljeproduktionen betyder att Iran nu mera inte är en ”dominerande aktör på marknaden” och att det finns ”en hel del potential för ökad produktion i avsikt att kompensera eventuella ytterligare minskningar”.

Det finns även betydande reservkapacitet hos de stora OPEC-länderna såsom Saudiarabien, sade han.

”Så jag tror att marknaden skulle vara relativt motståndskraftig mot ytterligare sanktioner”, sade Moniz, som tillträdde i förra månaden.

”Vi kan säkert hantera ytterligare en minskning av iransk oljeexport”, sade han i en intervju i Wien.

Amerikanska lagstiftare inledde en kampanj denna sommar för att ytterligare minska Irans avtagande oljeexport och analytiker säger att slutmålet kan vara ett totalt embargo. Skärpningen av straffåtgärderna är en del i Washingtons fortsatta ansträngningar för att isolera Iran på grund av landets misstänksamma kärnteknikprogram.

Västerländska sanktioner som syftar till att stoppa flödet av oljepengar till iranska regimen och tvinga Teheran till att förhandla om sitt kontroversiella kärnteknikprogram har sänkt landets råoljeexport till 700 000 fat per dag i maj, vilken är den lägsta på flera decennier enligt källor inom industrin.

Råoljepriset är dock fortfarande lägre än det var för ett år sedan.

Men ytterligare straffåtgärder för att strama åt Irans oljeexport riskerar att skapa motsättningar, inte minst från Kina och Indien som är de största återstående köparna av iransk råolja, och pressa upp oljepriset i ett hårt slag mot den globala ekonomin.

Iranska regimen påstår att dess kärnteknikprogram är ett fredligt försök att generera elektricitet. Men Washington och dess allierade misstänker att Teheran söker förmågan att tillverka kärnvapen under täckmantel av civilt kärnteknikprogram.