Ekonomi, Nyheter

Iranskt par i USA åtalad för penningtvätt till Iran

En federal jury i amerikanska delstaten Oregon dömde på torsdagen en iransk urolog och hans hustru för penningtvätt till Iran och konspiration att lura USA. Paret riskerar därmed uppemot 20 års fängelse och böter på 500 000 dollar när deras straff ska bestämmas i en domstolsförhandling den 19 november i år.

Dr. Hossein Lahiji, 50, och hans 36-åriga fru, advokat Najmeh Vahid Lahiji, ”skänkte” mer än 1,8 miljoner dollar i ”påstådda donationer” till välgörenhetsorganisationen, Child Foundation. Men pengarna gick till enligt åtalet till iranska bankkonton som i själva verket kontrollerades av paret.

Child Foundation, är en välgörenhetsorganisation med verksamhet i Iran.

De tvättade pengarna användes för att göra investeringar, samt betala för tjänster och egendomar i Iran, handlingar som strider emot USA:s handelsembargo mot Iran som infördes i 2010.

Lahiji och hans hustru anklagas också för sjukvårdsbedrägeri som ska ha pågått mellan åren 2003 och 2011 i ett separat åtal i US District Court i Houston sedan 2011, sade åklagaren.

Nämn som medkonspiratör, men inte åtalad i fallet, var Mehrdad Yasrebi. Han erkände sig skyldig till ett fall av konspiration att lura USA och dömdes till fem års skyddstillsyn samt böter på 50 000 dollar i 2012.

Yasrebi ledde Child Foundation, den välgörenhetsorganisation som Lahiji och hans fru brukade använda för att tvätta pengar till Iran. Åtalet mot Yasrebi säger att han skickade pengar förment för mat och bistånd till hans kusin och en iransk statskontrollerad bank.

Yasrebis kusin, Ahmad Iranshahi, är en iransk medborgare som aldrig arresterats i fallet och därmed förblir en rymling, sade åklagaren.

Mellan åren 2001 och 2005 flyttade Yasrebi och Child Foundation 5,4 miljoner dollar, inklusive en del av urolog-parets pengar, via ett schweiziskt bankkonto, sade åklagaren. Dessa medel deponerades [sedan] hos Bank Melli, en iransk statskontrollerade bank, enligt åtalet.

”Nästan alla” pengar donerade till Child Foundation gick till Iran, med miljoner i investeringar i exportvaror och jordbruksprodukter i strid mot USA:s handelsembargo.

Yasrebi sökt hjälp från iranska tjänstemän och Hizbollah, en islamisk militant organisation amerikanska regeringen klassar som en terroristorganisation, vid starten i 1999, sade åtalet. Domstolshandlingar visar ingen direkt koppling mellan Hizbollah och det åtalade urolog-paret.

Grundad i 1994, Child Foundation fortsätter att skicka biståndspengar till Mellanöstern än idag.

Efter anklagelserna mot Lahiji och hans fru i 2010, sade välgörenhetsorganisationen på sin hemsida att dess bistånd går till ”att stödja det civila samhället i Iran och inte den iranska regeringen”.

År 2007, sista året i penningtvättsbedrägeriet, skickade Child Foundation den stora majoriteten av sina donationer till Iran medan en liten andel gick till program i Afghanistan och Indonesien.