Engagemang, Motståndsrörelsen, Nyheter

Iraniernas tionde största sammankomst för ett demokratiskt Iran i Paris

FFFI, Paris – Tiotusentals exiliranier, sympatisörer av iranska motståndsrörelsen och demokrativänner från fem världsdelars samlades på lördag i Villepainte, Paris, för iraniernas största konvent till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran.

Sedan 2003  samlas, nära den 20 juni varje år, tiotusentals exiliranier och supportrar av iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i en internationell sammankomst i Villepinte i Paris för att visa sitt stöd för iranska folkets kamp för ett demokratiskt, sekulärt och fritt Iran.

Parlamentariska delegationer från Europa, Nordamerika, Australien, Afrika och Asien deltog i konventet och uttryckte sitt stöd för Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) som kämpar för iranska folkets legitima krav på en demokratisk förändring i Iran.

NCRI:s valda president Maryam Rajavi var konventets huvudtalare och fördömde förra veckans skådespeleri till val i Iran. Hon underströk i sitt tal att prästerskapets regim och dess högsta andlige ledare, Ali Khamenei, kom ut ur presidentvalet i en svagare position.

Marjam Rajavis presenterade ännu en gång sin tiopunktsplan för framtida Iran som förespråkar ett fritt, sekulärt och demokratiskt Iran som är fri från massförstörelse- och kärnvapen samt respekterar alla sina medborgares fri- och rättigheter utifrån FN-stadgan och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Parlamentariska delegationer från europeiska länder presenterade även petitioner till stöd för Marym Rajavis tiopunktsplan. Petitionerna hade fått stöd från en majoritet av ledamöterna i vardera parlament och uppmanade FN:s flyktingorgan att skydda de iranska oppositionsmedlemmarna i Camp Liberty samt garantera dessa asylsökandes säkerhet och välbefinnande genom att låta de återvända till deras tidigare hem i Camp Ashraf.

De folkvalda uppmanade dessutom sina respektive regeringar att agera i FN så att iranska regimens systematiska brott mot mänskliga rättigheter ska refereras till FN:s säkerhetsråd för att de ansvariga ska ställas inför rätta i internationell domstol.

Andra talare i konventet var General James Jones, tidigare nationell säkerhetsrådgivare till USA:s president Obama, Michele Alliot Marie, tidigare fransk utrikesminister, Rudy Giuliani, New Yorks f.d. borgmästare, Newt Gingrich, amerikansk presidentkandidat, Bill Richardson, USA:s tidigare ambassadör till FN, Patrick Kennedy, amerikansk kongressledamot (1995-2011) och son till amerikanska senatorn Edward Kennedy, Ingrid Betancourt, tidigare presidentkandidat i Colombia, Rita Sussmuth, president för tyska Bundestag (1988-1998), Naomi Tutu, människorättsaktivist och dotter till Desmond Tutu, Alejo Vidal Quadras, Europaparlamentets vicepresdident, Sid Ahmad Ghozali, tidigare premiärminister för Algeria, Geir Haarde, tidigare premiärminister för Island och många fler.