Nyheter

Iran söker nytt fotfäste i Jemen

Jemen
Iranska regimen smugglar raketer och explosiva ämnen till jemenitiska rebeller,

Iranska regimen drar fördel av den förvirringen kring Jemens övergångsprocess för att få ett nytt fotfäste i landet, säger Jemen och västerländska tjänstemän.

Teheran strävar efter militärallierade nära en av världens strategiska vattenvägar för oljetransporter. Iran utbildar militanter som är i linje med en separatistisk rörelse i södra Jemen, medan Iran stödda Hizbollah ger viss finansiering och medieutbildning till gruppen, rapporterar The Wall Street Journal.

Iran har även skickat vapen, inklusive värmesökande missiler till dessa militanter, säger jemenitiska och västerländska tjänstemän som citerar underrättelserapporter.

En förbindelse till jemenitiska militanter skulle kunna ge Iran ett strategiskt påtryckningsmedel besläktad med sin allians Hizbollah i Libanon.

En utökad inflyttande över Jemen-baserade allierade skulle ge Teheran en hävstång mot USA som bygger på Jemens regering som både en häck mot Iran och en partner mot al-Qaida-kopplade militanter i Jemen.

”Om södra Jemen skulle bryta sig loss och bli en allierad till iranierna, skulle det vara en stor strategisk vinst för Teheran”, säger Bruce Riedel, chef för Brookings Intelligence Project . Det kan mer än kompensera för förlusten av Syrien om Al Assads regering faller”.