Motståndsrörelsen, Nyheter

Amnesty fördömer raketattacken mot Camp Liberty

Amnesty International uppmanar myndigheterna i Irak att omedelbart utreda lördagens raketattacken mot Camp Liberty, som enligt uppgifter lämnat två döda och dussintals skadade.

Tidigt på eftermiddagen den 15 juni 2013 attackerades Camp Liberty, hem för omkring 3200 iranska flyktingar, med raketer.

Kolthoum Sarahati, en kvinnlig invånare, dog omedelbart i attacken, enligt uppgifter. En andra invånare, Javad Naghashan, tros ha dött senare på sjukhus till följd av sina skador.

Minst 27 andra sades ha skadats under attacken.

Detta är den senaste i en serie attacker mot de iranska flyktingar [i Camp Liberty]. Den nionde feb 2013, attackerades Camp Liberty med dussintals raketer. Åtta lägerinvånare dog och närmare 100 skadades under den attacken.

Hittills har regeringen inte inlett någon undersökning av denna attack.

I april 2011 stormade irakiska trupper Camp Ashraf i Diyala provinsen i Irak, som var hemvist för dessa iranska flyktingar i många år innan de flyttades till Camp Liberty, ett läger nära Bagdads internationella flygplats.

Trupperna använde godtyckligt och kränkande våld, inklusive skarp ammunition mot lägerinvånarna som försökte motstå dem.

Minst 36 människor dödades och mer än 300 skadades. Irakiska regeringen har misslyckats med att genomföra en snabb, noggrann, självständig och opartisk utredning av denna händelse, vilket strider mot internationella normer, inklusive FN:s principer för effektivt förebyggande och undersökning av utomrättsliga, godtyckliga och summariska avrättningar.

Enligt internationell rätt är den irakiska regeringen skyldig att skydda invånarna i Camp Liberty som är asylsökande och som genomgår en process för att få sin flyktingstatus bestämd.

Irakiska regeringen har misslyckats med att utreda alla tiddigare attacker mot Camp Ashraf och Camp Liberty och ingen har någonsin ställts till svars för dessa attacker.

I själva verket har högt uppsatta irakiska regeringstjänstemän i det förflutna, även under besök i Iran, gjort klart att lägerinvånarna inte längre är välkomna i Irak.