Nyheter

Iranska regimen planerar att rigga valdeltagande och resultatet

Tomma vallokaler

Uppgifter inifrån Iran tyder på att prästerskapet planerar för ett omfattande fusk och att regimen har gjort sitt yttersta för att regissera ett presidentval som visar på ett högt valdeltagande.

Redan innan fredagens val beslutade regimens myndigheter att kommunalvalet ska äga rum samma dag som presidentvalet i ett försök att få befolkningen att komma till vallokalerna.

Valet av ledamöter till kommunen tar längre tid att genomföra än presidentvalet då väljare måste skriva ner namnet på de 31 ledamöter som man röstar på. Folket har enligt uppgifter tvingats till att först rösta i kommunalvalet för att sedan kunna rösta i presidentvalet.

Khamenei, regimens högsta andlige ledare, erkände indirekt iranska folkets missnöje med prästerskapets styre när i ett tal inför sina anhängare i onsdags sade att ”mitt viktigaste råd är att delta entusiastiskt vid omröstningen. Det kan finnas några som, av någon anledning, inte vill stödja systemet, men de bör stödja sitt land. Alla måste delta ”.

Men trots regimens försök att skapa långa köer vid vallokalerna, inte minst genom att drastiskt minska antalet vallokaler i jämförelse med tidigare val, har vallokaler över hela landet stått tomma, enligt ögonvittnesuppgifter till FFFI, vilket visar att iranska folket har valt att bestämt bojkotta fredagens presidentval.

Iranska regimen planerar dock redan för att proklamera ett högt valdeltagande. Nyhetsbyrån Mehr, som står under insyn av prästerskapets underrättelseministerium, har redan lagt grunden för detta genom att tillkännage på torsdagskvällen, kvällen innan valet, att ”folkets deltagande kommer att nå mer än 80 procent”.

Khamenei kastade sin röst tidigt på fredagsmorgonen lokaltid och sade i samband med detta inför den samlade presskåren att ”åt helvetet med er som inte tror på detta val”, i en direkt hänvisning till väst. Han tillade, ”om vi skulle ha lyssnat på vad USA tycker så skulle vi ha förlorat allt.”

FFFI kunde rapporterade på torsdagen att iranska myndigheter har avslagit eller ignorerat de flesta visumansökningar från utländska journalister som ansökt om att få resa till Iran för att bevaka fredagens presidentval.

Iranask nationella motståndsrådet (NCRI) rapporterade på fredagen med hänvisning till ögonvittnen i Iran att regimens myndigheter har mobiliserat medlemmar från basij-milisen och agenter från underrättelsetjänsten och tagit dem med bussar till olika vallokaler i flera städer i syfte att skapa stora köer utanför lokalerna. Vid staden Karaj och flera andra städer har detta skett strax innan de utländska reportrar som hade fått tillstånd att bevaka valet slussades till dessa vallokaler för att rapportera om valet och valdeltagandet.

Vid vallokalen Bentol-Hoda i staden Ilam (västra Iran) har väljare erbjudits 10 000 toman vardera för att rösta på en viss utvald kandidat. I andra vallokaler på landsbygden har röster från analfabeter öppet ändrats till förmån för en annan kandidat. Rapporter säger dock inte vilka kandidaterna som ska ha fått fördel av detta.

Samtidigt har iranska regimen drastiskt ökat närvaron av säkerhetsstyrkor och civilklädda agenter på allmänna platser för att förebygga folkliga protester.

NCRI rapporterar att prästerskapet har skickat ut mer än en miljon poliser och säkerhetsstyrkor i ett omfattande tillslag mot alla offentliga protester samtidigt som myndigheterna har förbjudit alla offentliga möten från och med 13 juni.

Internationell press och vissa Iranexperter tror att Rohani har en stor chans att vinna valet eftersom han har backats av två tidigare presidenter de så kallade reformisterna Khatami och Rafsanjani. Men iranska regimen har tidigare visat att det tillkännager det valresultat som bäst faller högsta andlige ledaren, Ali Khamenei, i smaken. Internationella observatörer tillåts inte vid iranska val och det finns ingen oberoende granskning av valresultatet.

Det skulle inte komma som en överraskning om regimen utropar Jalili som segrare med över 50% av rösterna och tillkännager ett valdeltagande på nära 80%, sade Massud Kinai till FFFI i direkt kommentar till möjlig utgång efter fredagens val.