Motståndsrörelsen, Nyheter

FN fördömer dagens terrorattack mot Camp Liberty

liberty1
Två lägerinvånare Kolthoum Sarahati och Javad Naghashan dödades

FN fördömde i starkast möjliga ordalag lördagens missilattack mot Camp Liberty, skriver FN:s Irakmission (UNAMI) i ett uttalande på sin hemsida.

Under lördagen, den 15 juni, kl. 13:15 lokaltid attackerades Camp Liberty, hemvist för iranska oppositionsmedlemmar Folkets mojahedin i Irak, med över 40 raketer av typen 107 mm, enligt uppgifter från lägerinvånarna.

Vid 15:00 lokaltid hade invånarna identifierat 29 nedslagsplatser i lägret. Hittills har två lägerinvånare dött och uppemot 40 är skadade där flera allvarligt.

FN:s generalsekreterares särskilda representanten för Irak, Martin Kobler, och en representant för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) i Irak, Ms Claire Bourgeois, fördömer i starkast möjliga ordalag dagens terrorattack mot Camp Liberty som enligt uppgifter har dödat och skadat lägerinvånarna, står det i FN:s uttalande på lördagen från Bagdad.

Mr Kobler uppmanar den irakiska regeringen att göra allt för att ge omedelbar hjälp till de skadade, tillägger UNAMI:s uttalande.

”FN:s sändebud och UNHCR:s representant är djupt oroade över att dagens tragiska våld har ägt rum trots deras upprepade uppmaningar till Iraks regering att tillhandahålla Camp Liberty och dess invånare med skyddsåtgärder, inklusive T-väggar (t-formade betongväggar)”, sade Mr Kobler i uttalandet och påminde [irakiska] regeringen om dess yttersta och  slutgiltiga ansvar att garantera säkerhet och trygghet för invånarna i Camp Liberty, liksom i Camp Ashraf, under hela förflyttningsprocessen [av invånarna till tredje länder].

”Dagens andra terrorattack mot Camp Liberty är en påminnelse till tredjeländer om att trädda fram med seriösa erbjudanden om att vidarebosätta invånarna i Camp Liberty utanför Irak. Tredje länder måste kliva fram och öppna sina dörrar för en vidarebosättning”, sammanfattade FN:s sändebud.