Nyheter

Revolutionsgardets inrättar hemliga fängelser inför valet i Iran

iransvalIranska regimens säkerhetsstyrkor har inrättat ett nätverk av hemliga fängelser över hela landet i syfte att kväsa pro-demokratiska rörelsen, rapporterar brittiska tidningen The Telegraph på sin hemsida på tisdagen och hänvisar till senaste rapporter västerländska underrättelsetjänster.

Västerländska säkerhetstjänstemän säger att nätverket av hemliga fängelser har inrättats av revolutionsgardets underrättelsedivision. Revolutionsgardet, som rapporterar direkt till högsta andlige ledaren Ali Khamenei, är en paramilitär organisation vid sidan av Irans traditionella försvarsmakt med ansvar att försvara och sprida Irans ”islamiska revolution”.

Revolutionsgardets underrättelsedivision leds av Hossein Ta’eb och grundades i 2009, efter prästerskapets senaste presidentval, då landsomfattande folkliga protester överrumplade regimen och skakade dess fundament.

Vid den tiden utnyttjade prästerskapet sin Basij-milisen, en paramilitär civilorganisation som utgörs av ”volontärer”, för att kväsa protester.

Men till fredagens val har regimen mobiliserat revolutionsgardet som är i full beredskap för att försäkra att morgondagens omröstning faller i den högsta andlige ledaren, Khameneis smak och ser till att förebygga och slå ner eventuella protester mot valresultatet.

Enligt ögonvittnesuppgifter till FFFI från Teheran har det aldrig funnits så många civilklädda säkerhetsstyrkor stationerade på gator och torg. Linkande uppgifter kommer från andra städer.

Men trots detta har folket utnyttjat varje möjlighet till att samlas i massor, som till exempel fotbollsmatcher, kandidaternas kampanjmöte, firande av religiösa högtider eller arbetarnas strejk mot uteblivna löner, för att protestera mot regimen och ropa slagord som ”alla politiska fångar måste friges”, ”ned med diktatorn” och ”inte Gaza, inte Libanon, jag ger mitt liv för Iran”.