Nyheter

Iransk presidentkandidat drar sig ur

gholamali-haddadadel
Gholam Ali Haddad hoppar av presidentsvalet

En av de åtta kandidater som godkänts inför valet drar sig ur valkampanjen för att öka chanserna för andra konservativa kandidater, rapporterade iranska regimens medier på måndag.

Gholam Ali Haddad Adel skrev i ett pressmeddelande, som sändes via den statliga televisionen, att han ville ”undvika nederlag” för hans politiska allierade. Men Adel låg sist på listan bland de åtta kandidaterna enligt regimens egna så kallade undersökningar och hans tillbakadragande förväntas inte ändra valets utgång.

Hassan Rowhanis chanser bedöms också ha ökat under de senaste dagarna efter rapporter om att en annan kandidat, Mohammad Reza Aref, kan komma att dra sig ur till hans fördel samt att de tidigare presidenterna Akbar Hashemi Rafsanjani och Mohammad Khatami har offentligt uttalat sitt stöd för honom.

Prästerskapets väktarråd dementerade gårdagens rapporter om att den övervägde att diskvalificera Rowhani.

Väktarrådets talesman Abbas Ali Kadkhodaei sade på måndagen att rådet inte har några planer på att återigen se över de åtta godkända kandidaternas kvalifikationer och lämplighet, rapporterade den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Han tillade dock att väktarrådet, ett råd vars ledamöter utses direkt och indirekt av högsta andlige ledaren Ali Khamenei, har lagligt rätt att granska kandidater fram till valdagen.

Två av iranska regimens nyhetskanaler rapporterade sent på söndagen att väktarrådet har för avsikt att diskvalificera Rowhani.