Nyheter

SNC: Int. samfundet måste stoppa Irans närvaro i Syrien

George Sabra
George Sabra tillförordnade chefen för Syriska Nationella Rådet (SNC)

Internationella samfundet måste agera för att stoppa ”den iranska invasionen” av Syrien, sade tillförordnade chefen för den största syriska oppositionsgruppen, Syriska Nationella Rådet (SNC), under en presskonferens i den turkiska huvudstaden på lördag.

George Sabra sade att Iran och dess ombud i Syrien, den shiitiska gruppen från Libanon, Hizbollah, ”arbetar för att underminera den nationella säkerheten i Syrien och säkerheten i regionen.”

Sabra slog larm om att det som nu händer i Syrien är också ett försök från de allierade, ”Iran, Hizbollah och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki” att dela regionen i motsatta grupper och att avveckla fredlig samexistens som länge har funnits bland de olika religiösa sekterna.

”Varningsklockorna ringer nu. Vad som händer i Syrien kommer att omvandla regionen till ett helvete”, sade han och tillade att ”Iran arbetar för att dela vår region i stridande grupper. Detta är vad prästerskapet i Iran vill.”

Sabra sade vidare att vad som nu händer i Syrien ”kommer att stänga alla dörrar” för ett diplomatiskt initiativ som behövs för att stoppa konflikten [i landet].

”Ni angripare, syrier väntar på er på alla gator i landet”, hotade han vilket indikerar en starkare hållning från SNC än tidigare.

Han uppmanade Arabförbundet att anta en bestämmelse som stipulerar att andra arabländer ska försvarar en annan arabisk stat under en invasion. Den syriska oppositionen fick ta över Syriens tomma plats i Arabförbundet i mars 2013.

”Inkräktarna har placerat sina svarta flaggor på våra moskéer och kyrkor i Syrien” sade Sabra med hänvisning till Hizbollahs flagga som dess anhängare nu höjer i de delar som syriska regimens armé lyckas ta tillbaka från rebeller.

”Världsmakterna behöver inte övertygas, de har alla fakta, det är därför vi ber dem att ta ansvar för vad som händer.”

Sabra en syrisk kristen, avvisade påståenden om att rebeller som strider mot Assadregimen är ”terrorister” eller ”radikala islamister”.

”Blotta faktum att 100 olika protester ägde rum i går i Syrien”, visar att syrier demonstrerar fredligt, tillade han.

Samtidigt sade SNC:s generalsekreterare, Mustafa al-Sabbagh, att det är ”uppenbart” att den syriska regimen har fallit.

”Det främsta beviset på att den syriska regimen har fallit är att syrier nu strider mot Hizbollah och Iran i vårt land”, sade han och tillade ”vi uppmanar internationella samfundet att visa sitt engagemang” och får ett slut på den tvååriga konflikten.

Den syriska regimen, som backas upp av Hizbollah, håller under tiden på att rekrytera flera soldater från ”sekteristiska” milisgrupper från Irak och Iran, sade den Fria syriska arméns stabschef till Al Arabiya på lördagen.

”Den syriska regimen skickar Hizbollahs soldater till fronten … dessa är vältränade soldater som har  hög stridsmoral och de senaste vapnen”, sade han och tillade att ”irakiska och iranska grupper kommer på andra plats (i antal stridande soldater).”

Iranska regimens närvaro i Syrien var till en början begränsade till ”experter” för att bistå den syriska regeringen med både ”tekniskt stöd och underrättelse”. Men iranska regimens roll har nu vuxit och fler iranska styrkor anländer till Syrien, sade han enligt al-Arabiya.