Nyheter

Utländska journalister till Iran för valet varnas för regimens censur

Reportrar Utan Gränser uppmanade i ett uttalande på torsdagen, den 6 juni 2013, utländska journalister som ska resa till Iran för att bevaka ”presidentvalet” att inte underkasta sig regimens påtvingade censur och rapportera om regimens kränkningar av befolknings fundamentala fri- och rättigheter.

”Vi hoppas att de utländska journalister som lyckas komma in i Iran ska använda den möjlighet som valet ger för att informera resten av världen om [iranska] regeringens undertryckande av grundläggande friheter som informationsfrihet”, skriver Reportrar Utan Gränser i uttalandet publicerad på dess hemsida.

”Vi hoppas att de ska förmedla så mycket nyheter som möjligt från de prövningar som Irans frihetsberövade journalister får utstå”, tillägger organisationen i sitt uttalande.

Organisationen skriver i sitt uttalande att 54 journalister och nätaktivister är fängslade i Iran och uppmanar utländska reportrar att använda detta unika tillfälle till att intervjua deras familjer för att påminna internationella samfundet om att iranier har fängslats i åratal bara för att de vill utöva sin grundläggande rätt att informera sina landsmän.

Reportrar Utan Gränser understryker även i sitt uttalande att den Islamiska republiken är en av internets främsta fiender och varnar för regimens övervakning av internet. Därför har organisationen på sin hemsida sammanställt en lista över säkerhetsåtgärder som resande journalister och utländska korrespondenter i Iran bör vidta för att garantera sin egen och sina källors säkerhet.

Alla utländska journalister kommer att inrymmas på Laleh International Hotel, där de får en internetanslutning som är föremål för noggrann övervakning, liksom resten av internet i Iran.

Iran är på Reportrar Utan Gränsers lista över ”Internets fiender” och var en av de fem länder som nämndes i en färsk rapport från organisationen om övervakningen på internet.

Listan över grundläggande säkerhetsåtgärder som utländska journalister bör vidta när de reser till Iran för att rapportera om valet kan läsas här (på engelska) …