Nyheter

Internettjänster som Gmail och Skype stoppas inför valet i Iran

social mediaIranska regimen har stoppat befolkningens tillgång till internettjänster som Gmail och Skype inför presidentvalet den 14 juni.

Virtuella privata nätverk, så kallade VPN, har också slutat fungera och internetanvändare har enorma svårigheter att få tillgång till sociala nätverk och vissa webbplatser.

Kritiker anklagar prästerskapet för att vara paranoid och ta till desperata åtgärder i sitt försök att förhindra befolkningen från att använda internet i syfte att organisera regimkritiska protester och demonstrationer i samband med presidentvalet i juni.

Men trots en massiv begränsning av internettjänster insisterar regimens telekommunikationschefer att internet fungerar som normalt och att det inte finns ”några problem” för online-aktiviteter.

PR-direktören för Iran Telecommunications, som tillhandahåller infrastruktur för att leverera bandvidd till internetoperatörerna, anklagade Tehran Communication för alla internetstörningar.

Alireza Shahmirzaii, ledamot i regimens ”Högsta råd för Internet” beskrev de senaste rapporterna  om sänkta internethastigheter som ”endast en illusion av vissa i ett försök att sprida rykten under valet”.

”Vi hade inte haft några fel på bandvidden som orsakar problem för informationsutbyte, sade han till nyhetsbyrån, Tasnim, i förra veckan och tillade att ”det finns inga problem för att kommunicera via internet” och att ”befolkning har tillgång till alla de tillåtna webbplatserna.”

FFFI:s försök under de senaste dagarna att kontakta nätverkets medlemmar i Iran via Gmail eller Skype har misslyckats, säger en ansvarig till fffi.se.

Personen, som med hänsyn till sin säkerhet vill vara anonym, säger dock att man kommer nu försöka hitta andra vägar för att kommunicera med aktivister i Iran men påpekar samtidigt att detta har blivit mycket svårare inför presidentvalet.