Nyheter

Iran ordnar egen Syrienkonferens

Iranska regimen står värd för en ”fredskonferens” om Syrien på onsdagen under titeln ”politisk lösning, regional stabilitet”.

Regimens medier rapporterade att tjänstemän från 40 länder och representanter från regionala och internationella organisationer ska delta i konferensen som är tänkt att ”erbjuda en lösning på krisen i Syrien”. Det drygt två år långa inbördeskriget i Syrien har krävt 80000 liv, enligt FN.

Prästerskapets nyhetsmedier kallar sammankomsten i Teheran för en konferens av ”Syriens Vänner”, vilket är det namn koalitionen av västerländska och arabiska stater använder för att referera till den grupp länder som stöder syriska oppositionen som bekämpar Assadregimens styrkor.

Ryska och amerikanska tjänstemän försöker organisera en fredskonferens om Syrien i Genève i nästa månad. Iran, Assadregimens enda allierade i regionen, har ännu inte blivit inbjuden till Genève konferensen. Vissa bedömare ser onsdagens konferens som ett drag från Teheranregimen att hävda sig som en viktig aktör i frågan.

Iran anklagade väst för att beväpna den syriska oppositionen och bidra till blodsutgjutelsen under kriget. Västvärlden sin tur anklagar Teheran för att stödja Assads regering med vapen, logistik och trupper.

Iranska regimen har upprepade gånger genom flera motstridiga uttalanden från dess högt uppsatta militär- och regeringstjänstemän förnekat att landet skickar stridande trupper till Syrien för att hjälpa Assadregimen vid makten.

Irans stöd till Syrien har orsakat vissa spänningar med grannlandet Turkiet, ett uttalat fiende av Assadsregim.

”Vi hoppas att Iran så snart som möjligt ska acceptera verkligheten på marken i Syrien och att skillnaden i vår hållning om Syrien ska lösas”, sade en turkisk diplomat som medverkade i konferensen men som bad om att inte bli namngiven. ”Det är särskilt viktig för att en fortsättning på krisen kommer att spilla över till länderna i region”, tillade diplomaten.