Nyheter

Unga i Iran uppmanas donera njure för att slippa lumpen

Njure
Texten på bilden lyder: Njure till salu med anledning av pengarbehov. Jag är en student som säljer njure för att finansiera studierna.

Iranska regimen tillkännager att unga män i Iran kan slippa göra lumpen om man donerar en av sina njurar.

Vicechefskommissarien för iranska regimens väpnade styrkor, Musa Qamali, uppgav att rekryter till iranska armén slipper göra lumpen om de går med på att donera en av sina njurar, det rapporterar en av regimens nyhetsbyråer, ISNA.

Njurdonation kommer då att tas upp på listan över hälsotillstånd vilket gör att man kan undgå militärtjänstgöring. Ett motsvarande kirurgiskt ingrepp för de som tjänstgör i militären idag gör det möjligt för dem att slippa fullfölja sin tjänstgöring. Intyg om njurdonation har tidigare inte betraktats som ett tillräckligt skäl för att slippa den obligatoriska värnplikten.

Det utförs cirka 1500 njurtransplantationer i Iran årligen. 85 procent av njurarna kommer från svarta marknaden där man betalar över 40 miljoner toman, motsvarande 80000 SEK för en njure.