Nyheter

Misstänkta terrorister ställer upp i valet i Iran

AMIA2Två av de åtta godkända kandidaterna till junis presidentval i Iran är misstänkta för inblandning i en terroristattack mot ett judiskt kulturcenter i Buenos Aires, Argentina, i 1994.

Ali Akbar Velayati, högsta andlige ledarens rådgivare i utrikesfrågor och tidigare utrikesminister samt dåvarande befälhavare för regimens paramilitära elitstyrka, Revolutionsgardet, Mohsen Rezai är bland de huvudmisstänkta som har haft internationella arresteringsorder mot sig sedan 2006.

85 personer dödades och mer än 300 skadades under bombattacken mot judiska kulturcentret AMIA i Buenos Aires i 1994.

Efter att ha diskvalificerat ett stort antal kandidater från sommarens presidentval, har prästerskapets väktarråd kortat den officiella listan ner till åtta kandidater.

Anmärkningsvärt är att Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, som diskvalificerades nyligen från valet och som många i väst stämplar som pragmatiker, själv finns bland de misstänka för 1994 års terrordåd i Argentina.

Även iranska regimens nuvarande försvarsminister, Ahmad Vahidi, finns bland de huvudmisstänkta som har en arresteringsorder mot sig.

Tillkännagivandet skapade upprörda känslor bland judar i Argentina och i den israeliska regeringen, som uttryckte sin ”förvåning”.

Argentinas president Cristina Kirchner verkar dock vara oberörd och istället mer intresserad av att förbättra diplomatiska och ekonomiska förbindelser med Iran och regimen.

Krichners regering och iranska regimen avtalade i februari om att inrätta en sanningskommission med uppgift om att utreda bombningen av AMIA.

Trots avtalet har arresteringsorder mot de iranska topptjänstemän som misstänks för inblandning i bombattacken inte återkallats, enligt ett uttalande från Interpol den 15 mars.

Avtalet mellan länderna har fått skarpt kritik från såväl Israels som Argentinas judiska församlingar samt oppositionspolitiker i landet.

Ingen person har hittills ställts inför rätta och åtalats för bombdådet.