Nyheter

Irans presidentkandidat lovar att motstå väst

Jalili1
Vi står till slutet. Motstånd är den enda vägen för framsteg, står det på persiska på bannern bakom Jalili som vinkar till åhörarna.

Saeed Jalili, iranska regimens chefförhandlare för kärnteknikfrågor och tillika en av kandidaterna i nästa månads ”presidentval” lovade på fredag att föra en ”motståndspolitik” mot väst om han väljs till president.

I sitt första valkampanjmöte i Teheran, sade Saeed Jalili att hans prioritet i utrikespolitiken är att expandera islams inflytande i världen och motverka ”arrogansen”, en hänvisning till USA.

”Vi försöker torka ut den sionistiska regimens, de kapitalistiska och kommunistiska systemens rötter. Vi ska istället främja det islamiska systemet. Denna diskurs avvisar dominans. Detta är den islamiska revolutionens diskurs”, sade Jalili och tillade ”kompromiss ger misär och förödelse”.

Jalili anses vara en av de mest hårdföra av de åtta kandidater som godkändes av väktarrådet i tisdags.

”Motstånd är den enda vägen för framsteg”, kunde man läsa på en banderoll under hans valkampanjmöte.

Han tros dra mycket av sitt stöd från Basij-milisen, en paramilitär gren av Irans mäktiga revolutionsgarde som verkar i det civila samhället. Jalili har förlorat ett ben under kriget med Irak, 1980-1988 vilket har gett honom titeln ”janbaz”, eller ”en som är redo att offra sitt liv”.

Flera framstående medlemmar av Basij-milisen och andra högt uppsatta personer inom prästerskapets etablissemang deltog vid hans valkampanjmöte.

”Vår levande martyr, vår triumfkort”, skanderade de cirka 3000 åhörarna under mötet.

Väktarrådet diskvalificerade nyligen två av de mest förväntade kandidaterna från sommarens presidentval. Dessa var Akbar Hashemi Rafsanjani, tidigare president, och Esfandiar Rahim Mashaei, en skyddsling av den nuvarande president Mahmoud Ahmadinejad.

Sex av de åtta godkända kandidaterna är från den hårdföra konservativa fraktionen medan de två sista beskrivs som kandidater med en viss reformvänlig hållning.