Nyheter

”Syriens vänner” kräver att Iran lämnar Syrien

syrien
Syriens vänner möte i Amman den 22 maj 2013

De elva länderna i gruppen ”Syriens vänner” kräver Iran och dess allierade libanesiska Hizbollah att dra omedelbart tillbaka sina soldater från syriskt territorium och beskrev deras väpnade närvaro i landet som ett hot mot den regionala stabiliteten, rapporterar Reuters på torsdag.

Gruppen hoppas under ett pågående möte i Jordanien hitta gemensam mark inför ett kommande möte med representanter från president Bashar al-Assads regim och rebellerna.

I en rapport som utfärdades efter ett möte i Amman, sade alliansen att det kommer att ”ytterligare öka” stöd för oppositionen och ”vidta alla andra åtgärder som behövs” tills en planerad fredskonferens som stöds av Ryssland och USA producerar en övergångsregering som skulle ta makten över armén och verkställande, som nu är i president Bashar al-Assads händer.

Överbefälhavare för Revolutionsgardet Mohammad Ali Jafari avslöjade nyligen för regimens egna medier att det paramilitära gardet har en närvaro i Syrien och Libanon och att dess medlemmar tillhandahåller icke-militär hjälp i bägge länderna. Han tillade i sina kommentarer i söndags att Teheran kommer att delta militärt i Syrien om dess närmaste allierad kom under attack.

På onsdagen sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att landet kommer att verka för att Hizbollah ska terrorstämplas av EU.