Nyheter

Iranska regimen hotar Europa med terroristdåd

Iranska regimen hotar Europa med terroristdåd om väst ingriper i Syrien
Iranska regimen hotar Europa med terroristdåd om väst ingriper i Syrien

Iranska regimen hotar Europa med terroristdåd om väst ingriper i Syrien. Med ökade internationella påtryckningar för att försöka få ett slut på den två år långa konflikten i Syrien tar iranska regimen, Assads enda bundsförvant i världen, blad ur mun och ”varnar” västvärlden mot att beväpna den syriska oppositionen, med en retorik som endast prästerskapet förmår. Sekreteraren för iranska regimens högsta nationella säkerhetsråd, Saeed Jalili, framförde återigen prästerskapets hot mot västvärlden när han uttryckte regimens ståndpunkt under en intervju med nyhetskanalen, Euronews.”Priset betalas inte bara av det syriska folket. Snarare är det även Europas befolkning som får betala priset. Med denna felaktiga handling har de gett terroristerna en möjlighet till att komma tusentals kilometer från Afghanistan till Europas gränser. Jag tror att detta är något som människorna i Europa behöver vara orolig för.”, sade Jalili till Euronews.

Kommentarerna bör ses som en förvarning till framtida terroristdåd i Europa om västvärlden i ett försök att få slut på blodbadet i Syrien hjälper syriska oppositionen att störta Assad-regim, iranska regimens viktigaste bundsförvant i regionen.

För om man tittar på kartan så behöver de nämnda terroristerna först ta sig tvärs över Iran för att komma till Europas gränser och om man läser mellan raderna verkar iranska regimen inte ha något som helt intresse utav att stopp ”vågen av afghanska terrorister” till Europa.

Dessutom är det också känd sedan tidigare att det är just iranska regimen som förser många av dessa grupper med både materiellt och finansiellt stöd för att dessa ska kunna utföra attacker mot internationella styrkor, i synnerhet amerikanska styrkor, som är stationerade i Afghanistan.

Saeed Jalili, leder även iranska regimens delegation vid förhandlingarna med världsmakterna, USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, (den så kallade 5+1-gruppen) om prästerskapets misstänksamma kärnteknikprogram.

Internationella atomenergiorganet och världsmakterna vill att Teheran avbryter sin anrikningen av uran för att försäkra omvärlden att det inte söker kärnvapen.

”Vi har samarbetat med atomenergiorganet till den yttersta möjliga nivån. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att vårt samarbete med IAEA är utan motstycke”, sade Jalili under intervjun med Euronews trots att ett decennium av förhandlingar med iranska regimen har visat sig vara resultat- och fruktlösa.

Jalili kommentarer står i kontrast till uttalanden från amerikanska och europeiska regeringschefer och höga tjänstemän samt uttalanden från IAEA:s förhandlare som säger att Iran vägrar samarbeta och ta konstruktiva steg framåt för att nå en lösning, och istället verkar utnyttja samtalen på båda fronter för att köpa sig tid i jakten på kärnvapen.