Nyheter

Bosnien utvisar två iranska diplomatterrorister

Bosnien har utvisat två av iranska regimens diplomater för spioneri och kontakt med en radikal muslimsk ledare [i landet], rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Sarajevo på torsdagen och hänvisar till en källa inom landets säkerhetsdepartement.

Det bosniska säkerhetsdepartementet sade att två iranska diplomater, Hamzeh Doolab Ahmad och Jadidi Sohrab förklarades som ”persona non grata” och ”har lämnat” bosniskt territorium.

”Som ledamöter av en diplomatisk mission … har de utnyttjat sin diplomatisk status för aktiviteter som är oförenliga med deras diplomatiska uppgifter och Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser,” sade det bosniska departementet i ett uttalande utan att nämna ytterligare detaljer eller säga när de bägge männen hade lämnat Bosnien.

Men en källa inom säkerhetsdepartementet som bad om att inte bli namngiven sade till AFP att de två diplomaterna misstänktes för ”spioneri och andra misstänkta aktiviteter mot (bosniska) konstitution.”

De två tjänade som ”ambassadens andra och tredje sekreterare”, sade källan.