Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Kvinnor förbjuds att ställa upp i sommarens presidentval i Iran

Ayatollah Mohammad Yazdi, medlem i prästerskapets väktarråd med uppgift att värna om Irans konstitution, se över lagstiftning och lagförslag samt godkänna kandidater till alla allmänna val i prästerskapets system, sade i kommentarer på torsdagen att kvinnor inte kan vara presidentkandidat, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran på torsdagen.

Uttalandet som inte är något större överraskning stänger dörren definitivt för uppemot 30 hoppfulla kvinnor som hade registrerat sig för presidentvalet i Iran som hålls den 14 juni, skriver AP.

Redan innan torsdagens kommentarer från Mohammad Yazdi var det förbjudet för kvinnor att delta i presidentval i prästerskapets könsapartheid eftersom dess konstitution tillåter endast manliga presidenter.

AP hänvisar till iranska nyhetsbyrån Mehr som är knyten till iranska regimens underrättelsedepartement vilken citerar Yazdi med att säga, ”lagen godkänner inte att en kvinna innehar Irans högsta förtroendeuppdrag och detta är inte tillåtet.”

Väktarrådet där Yazdi är medlem ska godkänna lämpligheten hos varje kandidat som registrerat sig för sommarens presidentval i Iran, dvs. om de är trogna prästerskapets system och inte avviker från högsta andlige ledarens absoluta styre. Sammanlagt 686 personer har registrerat sig till årets presidentval men den slutgiltiga kandidatlistan kommer att tillkännages nästa tisdag. Vid förra presidentvalet i 2009 var det bara fyra kandidater som blev godkända av väktarrådet.

Dessa var Mir Hossein Mousavi, Mehdi Karroubi, Mahmoud Ahmadinejad och Mohsen Rezai.