Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Tre avrättningar per dag i Iran under maj

Iranska regimen genomförde ännu en massavrättning tidigt på onsdagsmorgonen den åttonde maj och avrättade 11 fångar samtidigt vid Ghezel Hessar-fängelset i staden Karaj.

Några av de avrättade är identifierade med namn och heter Abbas Beparva, Abolfazl Kardeh, Maysam, Adel Hashemi, och bröderna Amir och Hamid Hashemi, enligt uppgifter till FFFI.

Iranska regimens myndigheter publicerade inga rapporter om dessa avrättningar och flyttade offrens kroppar till Bibi Hakimeh, en by i utkanten av staden Karaj,  innan man underrättade deras anhöriga och lämnade över kropparna.

Det är oklart under vilken förevändning som avrättningarna ägde rum, men uppgifter till FFFI visar att de avrättade tillhörde en grupp om 22 interner på Ghezel Hessar-fängelset som förflyttades till isoleringscell i två omgångar, den sjätte och sjunde maj. Därmed hålls ytterligare 11 fångar frihetsberövade i isoleringscell vid Ghessel Hessar-fängelset i väntan på avrättning som kan komma att verkställas närsomhelst.

Fars, iranska regimens nyhetsbyrå som står under Revolutionsgardets insyn, rapporterar samtidigt om fyra avrättningar vid två olika fänglser den nionde maj. Enligt Fars rapport avrättades tre fångar genom hängning vid fängelset i staden Shahrood medan en annan intern hängdes vid fängelset i staden Semnan, båda städerna ligger i Semnan-provinsen.

Samma källa rapporterade den fjärde maj om fyra andra avrättningar i staden Arak.

En annan av regimens nyhetsbyråer ISNA tillkännagav den åttonde maj att tre avrättningar hade ägt rum i staden Kermanshah.

Den andra maj avrättades en person i staden Zahedan medan tre andra avrättningar verkställdes i staden Isfehan under tisdagen den nionde maj, allt enligt rapporter från iranska regimens egna medier.

En sammanställning av iranska regimens egna tillkännagivanden visar 26 avrättningar under nio dagar i maj, vilket ger en genomsnitt på tre avrättningar per dag utan hänsyn till det stora mörkertalet.

Antalet avrättning i Iran har ökat dramatiskt under senaste månaderna och det mesta tyder på att iranska regimen kommer att använda avrättningar i en större omfattning ju närmare prästerskapets presidentval vi kommer.

Dessa avrättningar syftar till att hålla tillbaka folkliga protester och skrämma folket till underkastelse i en tid då prästerskapets envälde står inför flera allvarliga kriser.