Folkliga protester, Nyheter

Irans universitet nästa mål för regimens repressiva åtgärder inför valet

Iranska regimens rädsla för folkliga protester i samband med presidentvalet i sommar har tvingat dess myndigheter att ta till extrema åtgärder för att förebygga och stoppa varje form av folkliga missnöjesyttringar inför och under valet.

Det senaste i raden av dessa åtgärder är en direktiv från iranska regimens utbildningsminister om att tidigarelägga tentamenstillfällen för landets universitet.

Åtgärden syftar till att få bort ungdomar och framförallt studenter från stor städerna inför valet i juni eftersom landets universitet spelade en stor betydelse under de landsomfattande protesterna i sommaren 2009 då studenter kunde samlas och organisera sig för att delta i de folkliga protesterna.

Men beslutet från iranska regimens utbildningsdepartement möttes av stora protester från studenter vid Tabrizs Azad Universitet i Azerbajdzjan-provinsen.

Omkring 1.500 studenter deltog i protesten enligt uppgifter till FFFI och de skanderade  ”vi behöver tid” i en direkt hänvisning till att de inte kunde slutföra sina studier på grund av beslutet att tidigarelägga årets tentamensperiod.

Även professorerna vid universitetet har framfört sina invändningar mot beslutet och säger att de inte kommer hinna avsluta årets kurser.

Studenterna i Tabriz protesterade även mot att dussintals studenter från Teherans universitet hade utvisats under de senaste veckorna i ett försök att förebygga studentprotester i samband med sommarens presidentval.

Dessa studenterna har även hotats med livstidsavstängning från högre studier om de gick ut offentligt och berättade om att de hade blivit utvisade från universitetet, enligt uppgifter till FFFI.

Iranska regimen har samtidigt ökat bevakningen av sociala medier och inrättat internetgrupper som har till uppgift att övervaka och kontrollera Facebook och andra sociala nätverk. Dessutom har folkets tillgång till bredband och möjligheten att ringa videosamtal från G3-mobiltelefoner begränsats avsevärt i landet.

Under de senaste veckorna har iranska regimens säkerhetsstyrkor trappat upp godtyckliga arresteringar av unga personer som inte har någon kriminell bakgrund men som nu anklagas för att vara ”ligister”. Detta sker under förevändning av en ny ”allmän säkerhetsplan” som nu träder i kraft i flera städer över hela Iran, precis som under presidentvalet i 2009.