Folkliga protester, Nyheter

Taxiförare i nordvästra Iran går ut i strejk mot ökade levnadspriser

Taxichaufförer i staden Sanandaj, i nordvästra Iran, gick på lördagsmorgonen ut i strejk i protest mot de skyhöga levnadskostnaderna i landet.

Lördagens protestaktion var det senaste tecknet på ett ökat missnöje bland folket över de kraftiga prisökningarna i landet till följd av en okontrollerad inflation samt brist på åtgärder och insatser från prästerskapets regering i syfte att lösa landets havererade ekonomi.

Förarna trotsade säkerhetsstyrkornas försök att upplösa protestaktionen med hot om att dra in förarnas taxitillstånd under den två timmar långa strejken utanför stadens taxibyrå på lördagsmorgonen.

Taxiförare på andra håll i staden stoppade sitt arbete och vägrade att köra passagerare i solidaritet med sina medarbetares protest, enligt rapporter inifrån Iran som kommit till FFFI:s kännedom.

Förarna krävde att priset för taxiresor ska höjas i takt med inflationen och att subventioner för fordonsreservdelar skulle återinföras samt att bensinpriset skulle sänkas sedan levnadskostnaderna i landet har skjutit i höjden.

De krävde även att förare skulle anställas med fast månadslön med tidsbestämda arbetstider och indelning av arbetet i skift för att minska trafiken på vägarna samt för att förbättra taxiservicen till allmänheten.