Ekonomi, Nyheter

Tysk export av vete till Iran ökar drastiskt trots sanktioner

Tyskland exporterade 119 653 ton vete till Iran i februari enligt siffror från den tyska statistikbyrån på torsdagen, vilket tyder på att västerländska sanktioner mot Teheran inte har stoppat försäljningen.

Tyskland exporterade dessutom 125 577 ton vete till Iran under januari 2013 och 129 000 ton under december 2012

Statistikbyråns siffror visar att Tysklands totala export av vete till Iran under perioden, juli 2012 och slutet av februari 2013, har ökat till 1,02 miljoner ton, en markant ökning jämfört med samma period ett år tidigare då den totala försäljningen motsvarade 63 000 ton.

”Iran är den viktigaste kunden för tyskt vete denna säsong, genom att vara den överlägset största kunden för de totala 1,9 miljoner ton som exporterats sedan juli”, sade en tysk handlare till Reuters och tillade att sanktionerna verkar inte vara ett problem (för försäljning av vete till Iran). ”

EU och USA har på senare tid infört allt hårdare sanktioner mot Iran i syfte att avskräcka Teheranregimen från att fortsätta med sitt kärnteknikprogram som väst misstänker har ett militärt ändamål.

Iranska regimen tillbakavisar dessa anklagelser och insisterar på att dess kärnteknikprogram är fredligt och har endast civilt ändamål.

Västerländska sanktioner omfattar inte mattransporter men finansiella straffåtgärder har stängt ut iranska företag från större delen av det globala banksystemet, vilket försvårar betalningen för importer som Iran är beroende av för mycket av sin mat.

Europeiska handlare sade den 21 mars att Irans statliga köpare av spannmål GTC hade köpt 120 000 ton vete, med 60 000 ton som skulle transporteras från Australien och 60 000 ton från Tyskland. Den 15 mars sade handlare att ett fartyg hade anlänt vid en tysk hamn för att lasta ca 55 000 ton vete för Iran.

Inga vetetransporter har skett från Pakistan till Iran efter att länderna kom överens om ett byteshandelsavtal som omfattade en miljon ton varor på grund av olösta frågor kring betalningar, rapporterade Reuters på torsdagen och citerade källor inom handel som hade uttalat sig i frågan den 12 april detta år.

Initiativet till detta byteshandelsavtal kom i mars förra år och länderna kunde slutligen komma överens i augusti.