Ekonomi, Nyheter

Irans export av järnmalm fördubblad på ett år

Iranska regimen har kunnat fördubbla sin export av järnmalm på ett år i ett försök att kompensera för omfattande inkomstbortfall till följd av amerikanska och europeiska sanktioner mot landets oljesektor, det rapporterar Reuters på fredagen från London.

Kina, Ryssland och Kazakstan är bland de få handelspartner som fortfarande erbjuder en livlina till Irans livsviktiga stål- och järnmalmssektor efter att de flesta västerländska leverantörer och köpare har klippt banden [med Iran] på grund av växande påtryckningar från sanktioner [mot Iran], tillägger Reuters.

Medan industridata visar att Irans stålimport har mer än halverats under det senaste året, har Teheran kunnat behålla ett stadigt inflöde av stål tack vare vissa av sina handelspartner och en marginell ökning inom den inhemska produktionen av materialet, som används för konstruktion och bilproduktion men har också potentiell användning inom kärnteknikindustrin och tillverkning av ammunition.

Iran har även fördubblat exporten av järnmalm, som är råvara för tillverkning av stål, till ett värde av cirka 3 miljarder dollar per år beräknat i dagens stålpris. Landet har inte tillräcklig kapacitet för att kunna använda mer parten av sin järnmalm för att producera stål.

Men att exportera järnmalm ger landet en välbehövlig inkomst sedan dess oljeintäkter har minskat med cirka 50 procent på grund av sanktionerna mot landets omtvistade kärnenergiprogram, tillägger Reuters.

”Detta tillåter endast Iran att lindra smärtan eller kompensera en del av effekterna av vad som händer på grund av sanktionerna. Det är inte möjligt för dem att övervinna sanktionerna”, sade Scott Lucas, grundare av nyhetssajten, EA WorldView, till Reuters.

”Iranierna är tvingade att vända sig till ett krympande antal kunder för att sträva och leta efter denna exportökning som i fallet med järnmalm för att kompensera för kraftiga bortfall för dess huvudprodukt, vilket är olja”, tillade Lucas, vars hemsida ger analyser om Iran.
Kinesiska intresset för iransk järnmalm har ökat och Kina har dessutom ökat sina stålleveranser till Iran. Detta medan EU:s och USA:s förbud mot specifika järnbaserade produkter har skrämt iväg de flesta västerländska storföretag av rädsla för återverkningar på deras internationella handel.

En av de största ståltillverkarna Kina köper nu cirka 2 miljoner ton iransk järnmalm per månad, dubbelt så mycket som det köpte i början av 2012, visar uppgifter från konsultföretaget, International Steel Statistics Bureau.

En anonym talesman för Iran Iron Ore association bekräftar tillväxten i exporten av järnmalm för Reuters och tillägger ”kontanter är det primära betalningsvalet men att järnmalmsexporten ännu inte är en viktig form av inkomst vid denna tidpunkt.”

Marknadsaktörer säger dock att mycket av handeln nu involverar byteshandel och insatta medel på bankkonton i Kina, Sydkorea och andra länder som senare kan bytas mot varor.