Nyheter

Maktstrid i Iran – Irans president arresterad

Prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad greps och hölls i sju timmar i måndags och varnades för att hålla mun om frågor som är skadliga för den islamiska regimen innan han släpptes, enligt en källa inom det revolutionära gardet s underrättelseenhet.

Efter sitt besök i Teherans 26:e internationella bokmässa i måndags, informerade chefen för Ahmadinejads säkerhetsgrupp den iranske presidenten att han hade blivit ombedd att insyna sig på högste ledarens kontor för ett brådskande ärende, rapporter Iran Source.

På väg till mötet, kontakten mellan presidentens säkerhetsgrupp och hans bil blir avkopplas av tre andra bilar och  Ahmadinejads bil instruerars för att ta en annan riktning. Ahmadinejad fördes, istället för att tas till den högste ledarens kontor, till en hemlig plats i en av byggnaderna som hör till utrikesministeriet, som är under kontroll av det revolutionära gardet ”underrättelseenhet.

Så snart Ahmadinejad lämnat bilen, blev han och hans säkerhetsteam inblandad i en dispyt med Gardets medlemmar där hans team avväpnades och kommunikationsutrustning konfiskerade. Ahmadinejad tvingades då att ange ett kontor som tillhör Hossein Taeb, chefen för revolutionsgardets intelligens, som ligger under byggnaden.

Där efter, sade källan, hundratals revolutionsgardets medlemmar från underrättelseenhet sökte Ahmadinejads medarbetare i hela Teheran och frågade och sökte efter handlingar som skadar regimen, sade källan.

Ahmadinejad förhördes i flera timmar i ett möte med Taeb, Asghar Hejazi, chefen för underrättelsetjänsten vid den högste ledarens kansli, Mojtaba Khamenei, den högste ledarens son, och Gholam Hossein Mohseni Ejei, justitiekanslern. Han varnades för att backa från sina krav mot regimens tjänstemän och fick ett ultimatum. Källan tillade att Ahmadinejad släpptes tillbaka till hans säkerhetsteam hos 23:45 i måndags måndagen. lokaltid.

Tidigare rapporterade regimens media att med bara några dagar kvar till registrering av presidentkandidaterna, varnades Ahmadinejad om att avstå från att kandidera, hans nära förtrogen och topp rådgivare, Esfandiar Rahim Mashaei, til presidentsvalet.