Nyheter

Iranska regimen planerar terrordåd i Irak för att skapa kaos i landet

Iranska regimens Quds-styrka har beordrat sina allierade grupper och terroriststyrkor i Irak att rikta attacker med bilbomber, IED (Improviserade sprängmedel) och granatkastare mot sunniters moskéer och sammankomster samt regeringskritiska sittstrejker och demonstrationer i Bagdad och andra provinser, avslöjar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på fredagen baserad på rapporter som det erhållit inifrån iranska regimens revolutionsgarde.

Irak har skakats av sammandrabbningar mellan missnöjda sunnimuslimer och regeringsstyrkor efter en massiv arméräd på tisdagen mot ett läger som satts upp av sunnimuslimska demonstranter i staden Hiwaja i den oljerika Kirkukprovinsen. 34 demonstranter dödades i räden.

Protestvågen under de senaste månaderna med ökat folkligt missnöje, framför allt i den sunnideminerade provinserna, har skapat ytterligare spänningar i den redan instabila regeringen där tre sunnitiska ministrar redan hopp av sina uppdrag sedan i mars.

De senaste dagarnas explosioner nära vissa moskéer och samlingsplatser i stadsdelarna Ameriya och Ghazaliya i Bagdad har organiserats av grupper allierade med Quds-styrkan, avslöjar NCRI i sitt uttalande och tillägger ”enligt Quds-styrkans direktiv ska bomber placeras så nära de angivna målen som möjligt på platser där det är svårt att placera dem vid direkt anslutning til det specifika målet”.

Moskéer och samlingsplatser för demonstranter vid al-Jame’eh torget, Taji, Rashediya och Aameriya i Bagdad är bland nästa mål för de planerade attackerna, skriver NCRI vidare.

Grupper allierade med Quds-strykan håller för närvarande på att identifiera dessa mål och förbereder material för sina operationer. Denna brottsliga verksamhet skall genomföras i samarbete och med fullt stöd av statliga styrkor, tillägger NCRI i sitt uttalande.

Irakiska premiärministern, Nouri al-Maliki, är beroende av iranska regimens politiska stöd för att kunna hålla sig kvar vid makten. Sedan amerikanska trupper lämnade Irak har iranska regimen flyttat fram sina positioner i landet och allt fler bedömare anser att dagens regering i Irak är en marionettregering i Teherans händer.

Rapporter i internationell media avslöjar att det är iranska regimens Quds-styrka och dess befälhavare Qassen Suleimani har en stark inflytande över Iraks politik och verkar ha det sista ordet i detta avseende.

Den shiadominerade södra Irak står idag delvis under iranska regimens kontroll efter att prästerskapet inrättat flera religiösa samfund och investerat enorma summor på att starta skolor och sociala projekt i denna region