Nyheter

EU delegationens Iranresa inställd för andra gången

En grupp om tre ledamöter från Europaparlamentets delegation för förbindelser med Iran har återgiven tvingats till att skjuta upp ett planerat besök i landet efter påtryckningar från organisationer som arbetar mot iranska regimens människorättskränkningar.

I ett pressmeddelande utfärdat på torsdagen skriver EP:s Irandelegation att det planerade besöket mellan andra och sjätte maj ”hade skjutits upp” eftersom Irans parlament inte kunde ”ta emot delegationen vid det föreslagna datumet.”

”Besöket från presidiet för Europaparlamentets delegation för förbindelser med Iran i Iran mellan den andra och sjätte maj har skjutits upp eftersom det har visat sig omöjligt för Majlis [prästerskapets parlament] att ta emot delegationen från Europaparlamentet under den föreslagna perioden men alternativa datum söks”, sade Tarja Cronberg, Europaparlamentariker från Finland och tillika chefen för delegationen, i ett uttalande.

Även förra året tvingades delegationen till att ”skjuta upp” ett planerat besök i Iran i sista minuten efter att iranska regimen vägrade att låta den träffa politiska fångar.

Europaparlamentet har kritiserats för att ha gjort en kovändning från sin tidigare vägran att sända en delegation av ledamöter till Iran.

Potito Salatto, EP-ledamot från Italien och vice ordförande i Europaparlamentets delegation för förbindelser med Iran sade inför resan att han inte skulle delta i besöket.

Han sade att besöket var ”olämpligt” och ”skulle kunna ge regimen en möjlighet” att påstå att det har kunnat bryta den internationella isoleringen särskilt inför valet i landet.

ECR:s gruppledare Martin Callanan, sade inför resan att beslutet ”skickade blandade signaler om vår beslutsamhet mot regimen”, och tillade att ”parlamentet gör ett stort misstag.”

”Vi kan inte sända blandade signaler till Teheran om vår beslutsamhet att ta itu med Irans kärnvapenprogram och vår avsky för dess brott mot mänskliga rättigheter. Detta besök kommer att missbrukas av de iranska myndigheterna för deras egna propaganda. Vi bör inte lämna dem möjligheter, tillade Callanan.