Nyheter

Iran kan ha underlättat planerat terrordåd i Kanada

Utredare tror att en av de två misstänkta individerna, som arresterades tidigare i veckan i Kanada anklagad för att ha planerat spränga ett järnvägsspår för passagerartåg, hade rest till Iran under de senaste två åren, sade amrikanska brottsbekämpning- och nationella säkerhetstjänstemän på torsdagen enligt Reuters.

Chiheb Esseghaier, en läkarstudent född i Tunisien, reste till Iran på ett besök som var direkt relevant för utredningen av den nu avslöjade komplotten, sade tjänstemän men avböjde att säga om han hade rest till Iran vid flera tillfällen och vem han var i kontakt med när han befann sig i landet.

Domstolsförhandlingarna mot Esseghaier inleddes vid en domstol i Toronto på onsdagen. I samband med arresteringen av Esseghaier och hans påstådda medhjälpare, Raed Jaser, tidigare den här veckan, sade kanadensisk polis att de två män hade fått ”order och vägledning” för komplotten från ”Al-Qaida element i Iran.”

USA:s nationella säkerhetskällor med nära insyn i utredningen säger till Reuters att uttalandet var en referens till ett nätverk av låg- till mellannivå fixare och ”handledare” för al-Qaeda baserade i staden Zahedan, nära Irans gränser med Afghanistan och Pakistan, som flyttar pengar och militanter genom Iran för att stödja sin verksamhet i södra Asien.