Artikel, Nyheter

Visa Iran vems sida vi står på

GP- Iran innehar världsrekord i avrättningar i förhållande till folkmängd. 30 år av förtryck och tyranni visar att regimen inte kommer att ändra sig. Sverige bör säga upp alla förbindelser med regimen, skriver Morteza Sadeghi.

FN:s särskilda rapportör om mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, sade i en rapport till FN:s generalförsamling att iranska myndigheter ständigt undergräver pressfrihet, fängslar journalister systematiskt och förföljer andra aktivister.

Iran innehar världsrekord i avrättningar i förhållande till folkmängden, enlig Amnestys årsrapport för 2012. En rapport från iranska människorättsaktivister visar att minst 587 personer har avrättats i Iran under 2012. Många av dem hade dömts för narkotikabrott, ekonomiska brott, men också för att ha konverterat till kristendom eller äktenskapsbrott. En del har även blivit avrättade på grund av att deras släkter tillhör oppositionsgruppen PMOI som befinner sig i Camp Liberty och Ashraf.

Avbryt förbindelser

Maryam Rajavi, NCRI:s (National Council of Resistance of Iran) valda president sade att Iran med sina över 120 000 politiska avrättningar håller rekordet i världen. Enligt henne räcker det inte att fördöma den iranska diktaturregimen, utan världen måste agera och kräva att den iranska regimen bör ställas inför tribunalen i Haag och att deras ärende lämnas till FN:s säkerhetsråd för brott mot mänskligheten.

Frihet, demokrati och stabilitet finns inte på mullornas världskarta. 30 år av förtryck och tyranni och ett omdiskuterat kärnvapenprogram med mål att förinta Israel har gett folket och omvärldens regeringar tillräckligt med erfarenheter om att den iranska regimen inte kommer att sluta med det de gör. Därför vore det klokt av Sverige att avbryta alla sina förbindelser med den iranska regimen, både ekonomiskt och diplomatiskt.

Morteza Sadeghi

aktiv för mänskliga rättigheter, samarbetar med FFFI, Förenade föreningar för ett fritt Iran

källa; gp.se