Mänskliga Rättigheter, Nyheter

20 avrättningar på två veckor i Iran

Lördagen den 20 april avrättade iranska regimen nio fångar tillsammans med två afghanska medborgare i städerna Kermans och Zahedans centrala fängelse.

Två dagar tidigare avrättades två fångar i staden Mashhad och en annan i Zarands fängelset i provinsen Kerman. Samma dag avrättades även en identifierad som Hossein Chofleki, 25 år, vid Gohardasht-fängelset.

En av de avrättade var en 21-årig arbetare, enligt uppgifter som kommit till FFFI som inte redogör för hans brott eller anklagelser riktade mot honom. Omid Shojaei, 30 år, var en annan ung man som enligt uppgifter avrättades genom hängning den 11 april i Bandar Abbas-fängelset.

Den 16 april rapporterade iranska regimens egna medier om att nio fångar hade avrättats i staden Shiraz varv sex offentligt genom hängning.

Inför prästerskapets presidentval i Iran som är planerad till juni månad trappar nu iranska regimens olika säkerhetsorgan upp avrättningarna och arresteringarna i landet under olika förevändningar och godtyckliga anklagelser om brott. Mellan februari och mars detta år har prästerskapet avrättat 82 fångar i olika fängelser eller offentligt över hela landet, enligt en sammanställning av de statliga mediernas rapportering.

Samtidigt väntar tusentals fångar i fängelser runtom i hela landet på att deras avrättningsdomar ska verkställas. Siffrorna är skrämmande höga och omfattar över 1100 fångar i Gohardasht-fängelset, 100 fångar Zahedans centrala fängelse samt minst 100 fångar i Bandar Abbas-fängelset, enligt uppgifter till FFFI.

Därtill sveper en våg av arresteringar över hela landet däribland arrestering av 210 ungdomar i staden Ahwaz under en period av endast fem veckor samtidigt som antalet dagliga patruller från regimens repressiva säkerhetsorgan har ökat dramatiskt i hela landet under de senaste veckorna.

Nyligen varnades iranska regimen av fotbollens internationella styrande organ, FIFA, över att utnyttja landets fotbollsplaner för att verkställa avrättningar av fångar.

Chefen för iranska regimens fotbollsförbund, Ali Kaffashian, sade på måndagen att FIFA för två månader sedan skickade en varning till regimens tjänstemän angående genomförande av avrättningar på landets fotbollsplaner.

I januari i år avrättades en man genom hängning på en fotbollsplan i staden Sabzevar.

Dessa repressiva åtgärder syftar till att förebygga folkliga protester likt de landsomfattande protesterna under och efter sommaren 2009 samt skrämma tillbaka det tilltagande missnöjet i det civila samhället när de interna stridigheterna mellan prästerskapets olika fraktioner tilltar och det så kallade presidentvalet kommer allt närmare.

”Omvärlden kan inte längre sitta tyst och titta på passivt när iranska regimen fortsätter föra krig mot sin egen befolkning. Internationella samfundet måste nu fördöma dessa avrättningar och vidta brådskande åtgärder för att stoppa prästerskapets allt intensivare repression i landet. Det är hög tid att omvärlden står med iranska folket när de försöker överkomma barbariskt förtryck, när de strävar efter sina fri- och rättigheter. FFFI fördömer iranska regimen och är övertygad om att dess skräckvälde inte har någon framtid. Därför uppmanar vi internationella samfundet att stödja den tredje vägen, en demokratisk förändring i Iran genom folket och deras legitima motsåndsrörelse”, säger Soheila Dasti, FFFI:s ordförande i kommentarer till den senaste tidens ökade förtryck i landet och understryker att iranska regimens ledare bör ställas inför rätta i internationella domstolar för sina grymma handlingar under de senaste 30 åren.