Nyheter

Iran planerar islamisk Google Earth

Iran planera att lansera en ”islamisk” variant av Google Earth meddelar iranska regimens informations- och kommunikationsminister.

Prästerskapets myndigheter har länge anklagat Google Earth för att vara ett verktyg för västerländsk spionageverksamhet.

Mohammad Hassan Nami tillkännagav i veckan att iranska regimen håller på att utveckla vad han beskrev som en ”islamisk Google Earth” som kallas Basir (efter persiska ordet för åskådare) och som kommer att vara klar för användning under de ”kommande fyra månaderna”.

”Förberedelser har gjorts för att lansera ett projekt med en 3D-karta över vår värld och vi håller på att skapa en lämplig datacenter som klarar av att behandla denna mängd information”, sade Nami som citerades av nyhetsbyrå Mehr som är knyten till iranska regimens underrättelsedepartement.

Nami, tidigare vice försvarschef och viceordförande i regimens väpnade styrkor, utsågs av president Mahmoud Ahmadinejad som landets nya informations- och kommunikationsminister i februari.

Nami, som har studerat politisk geografi i Iran, har är även en doktorsexamen i ”land management” från Nordkoreas Kim Il-sung universitet, enligt lokala medier.

”Vi gör vårt bästa för att lansera en islamisk Google Earth under de kommande fyra månaderna som en ” nationell portal för Islamiska republiken” som även ska tillhandahålla tjänster på en global skala,” tillade han.

”På ytan tillhandahåller Google Earth en tjänst till sina användare men i verkligheten är säkerhets- och underrättelseorganisationer som ligger bakom den i syfte att få information från andra länder”, sade Nami.

Experter har dock allvarliga tvivel på projektet. En IT-konsult som tidigare har arbetat med Irans nationella internetprojekt sade att tillkännagivandet var bara en ursäkt för att erhålla tillgångar och säkra anställningsavtal för framtiden.