Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ökade tillslag mot Ahwazier i Iran

Under de senaste veckorna har iranska regimen arresterat upp emot 188 individer från Irans arabiska minoritet Ahwazier i Khuzestan-provinsen, rapporterar Iran Human Rights Documentation Center (IHRDC) på söndagen.

IHRDC tillägger i sin rapport att även minderåriga ska ha arresterats under de senaste veckornas tillslag.

En källa med nära kännedom om tillslagen identifierar fem av de arresterade för IHRDC vilka är bröder och kusiner från samma familj. Dessa personer är enligt uppgifterna Adnan Haydari, 26, Aghil Haydari, 20, och Ahmad ibn Abed Haydari, 19, från Kuh-Pardis, en stadsdel i Ahwaz, samt Hadi, 24, och Ahmad ibn Farhan Haydari, 19, från Shahrak (även känd som Shahrak Razmandegan), en annan stadsdel i Ahwaz.

IHRDC:s källa hävdar att de fem nämnda männen hade aldrig på något sätt varit engagerade i politiska aktiviteter och greps snarare efter att ha deltagit i en kväll med traditionell poesiläsning. Trots att männen hade deltagit i samma evenemang hemma hos Ahmad ibn Abed Haydari i stadsdelen, Kuh-Pardis i Ahwaz, arresterades de i tre separata razzior i deras hem strax efter evenemanget.

Denna senaste våg av ökade arresteringar av Ahwazier sker inför årsdagen av protester i staden Ahwaz i maj 2005. De är även senaste i raden av ökande tillslag mot aktivister i Iran i takt med att prästerskapets så kallade presidentval närmar sig.

Omfattande regimkritiska demonstrationer ägde rum i Khuzestan-provinsen i maj 2005, under Khatamis tid som prästerskapets president. Iranska regimens säkerhetsorgan slog ner protesterna med våld och dödade många demonstranter samt arresterade tusentals andra. Av de arresterade skall flera enligt vittnesmål ha senare avrättats genom arkebusering.

Även under 2012 har oroligheter förekommit i Khuzestan-provinsen där regimens säkerhetsorgan dödade minst 12 personer och arresterade flera aktivister från Irans arabiska minoritet, Ahwazier.

Fem Ahwazi-aktivister som dömdes till döden i juli 2012 befinner sig sedan tre månader tillbaka i hungerstrejk i protest mot dödsstraffen samt den omänskliga behandlingen i fängelset. Amnesty International uppmanade i ett uttalande från den 26 mars iranska regimens myndigheter att stoppa dessa planerade avrättningar och ge männen en möjlighet till rättvis rättegång.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen och människorättsorganisationer att vidta omedelbara åtgärder för att alla frihetsberövade aktivister ska friges och att de planerade avrättningarna stoppas.