Motståndsrörelsen, Nyheter

Flera storskaliga explosioner i närheten av Camp Liberty

T-väggar installerades först av amerikanska trupper runt husen i Camp Liberty

Flera storskaliga explosioner i närheten av Camp Liberty under onsdagen den 10 april kl 23:00 lokaltid ledde till stor oro bland lägerinvånarna, skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett pressmeddelande den 10 april och tillägger att händelsen är under utredning.

Explosionerna kommer dagar efter ett officiellt besök från iranska regimens chef för underrättelseministeriet, Heydar Moslehi, i Bagdad. Moslehis träffade Iraks premiärminister Nouri al-Maliki och hans nationella säkerhetsrådgivare under sitt besök i Bagdad för att på uppdrag av prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, uppmana Iraks ledare att öka trycket på medlemmar av Folkets Mojahedin i Camp Liberty samt påskynda deras utvisning från landet.

Den nionde februari attackerades Camp Liberty med över 40 raketer. Åtta lägerinvånare dödades och närmare 100 skadade där flera allvarligt till följd av attacken som ägde rum trots att Camp Liberty ligger i ett välbevakat militärt område nära Bagdads internationella flygplats.

T-väggar installerades först av amerikanska trupper runt husen i Camp Liberty, tagits bort

Men två månader efter den storskaliga och välplanerade attack mot de försvarslösa invånarna i Camp Liberty fortsätter irakiska regeringen att motsätta sig varje minsta säkerhetsåtgärd ämnad att minska lägrets sårbarhet och öka skyddet för dess invånare.

Irakiska regeringen har hittills konsekvent motsatt sig återinförandet av 17500 T-formade betongväggar som den hade tagit bort sedan den första gruppen av invånare anlände till Camp Liberty. Dessa T-väggar installerades först av amerikanska trupper runt husen i Camp Liberty för att skydda soldaterna mot raketattacker och splitter.

Iraks regering stoppar även lägerinvånarna från att ta föra in sina egna skyddshjälmar och skottsäkra västar som lägerinvånarna hade fått i Camp Ashraf för att kunna skydda sig mot attacker.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade nyligen i ett annat pressmeddelande att Moslehi i en rapport till Khameneis kansli redogjorde för  sina möten i Irak och skrev att Maliki och Falleh al-Fayaz hade lovat att fortsätta dessa åtgärder [i syfte att lämna lägerinvånarna försvarslösa och utan skydd i Camp Liberty inför nya attacker].

”Iranska motståndsrörelsen varnar om framtida attacker mot Camp Liberty och uppmanar FN samt USA:s regering att genast flytta alla lägerinvånare [i Camp Liberty] tillbaka till Camp Ashraf (deras tidigare hemvist) som erbjuder bättre skydd inför sådana raketattacker, skriver NCRI i sitt pressmeddelande under onsdagen den 10 april.