Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran världsetta i avrättningar

Iran innehar världsrekordet i antalet avrättningar i förhållande till folkmängden, enligt Amnestys årsrapport för 2012.

Iranska regimen har under det gångna persiska året avrättat 314 människor enligt rapporten men det exakta antalet avrättningar i Iran är oklart eftersom många avrättningar i Iran sker i hemlighet, konstaterar Amnesty.

En rapport från iranska människorättsaktivister visar att minst 587 personer har avrättats i Iran under 2012.

Många av dem som avrättades hade dömts för narkotikabrott, ekonomiska brott, men även för att ha konverterat från islam, sodomi, hädelse och äktenskapsbrott, handlingar som inte är ett brott överhuvudtaget.

Fem länder står för de flesta avrättningar i världen; Kina (tusentals), Iran (314) Irak (129), Saudiarabien (79) och USA (43). Detta är siffror som Amnesty kan bekräfta men verkliga antalet är sannolikt högre i vissa av de nämnda länderna.